Mitä kannattaa pakata sairaalaan mukaan
Siitä hetkestä, kun 32. raskausviikko alkaa ja kaikki on kunnossa, sinun kannattaa alkaa valmistautua vauvan tuloa varten. Tämä ei tarkoita vain sitä, että vauvalle on oltava oma tila valmiina kotona. Ensimmäinen asia, joka tulee valmistella on miettiä, mitä kannattaa pakata sairaalaan mukaan synnytystä ja sairaalassa oloa verten.
Muistilista sairaalalaukkuasi varten
- Jokin kuvallinen henkilöllisyystodistus. Tämä voi olla tavallinen henkilöllisyystodistus tai ajokortti. Pidä huolta, että sinulla on kaikki tarvittavat dokumentit sairaalaa varten.
- Kylpytakki, tohvelit ja sukat. Useimmista sairaaloista saat kaavun käytettäväksi synnytyksen jälkeen. On kuitenkin parempi ottaa omat vaatteet mukaan, sillä ne auttavat sinua tuntemaan olosi mukavaksi eikä sinun tarvitse huolehtia tahroista ja jäljistä. Kaiken, mitä otat mukaan, tulisi olla löysää ja mukavaa päällä, ihan vain sitä varten, jos verenpaineesi mitataan tai sinulta otetaan verinäytteitä tai muita rutiinikokeita.
- Jotain, mikä auttaa sinua rentoutumaan. Tämä voi olla musiikkia, kirja tai oikeastaan mitä vaan, mikä auttaa sinua helpottamaan stressiä ennen vauvan tuloa.
- Hygieniatarvikkeet. Tarvinnet pyyhkeen, saippuaa ja muita henkilökohtaisia tarvikkeita, jos joudut viipymään kauemmin sairaalassa. Älä unohda hammasharjaa ja hammastahnaa, deodoranttia, kosteusvoidetta, shampoota tai muita tarvikkeita, joita tulet tarvitsemaan.
- Lämmin, pehmeä pitkähihainen tai villatakki. Sairaalat eivät ole mitään lämpimimpiä paikkoja! On hyvä idea pitää jotain lämmintä mukana, mikä myös auttaa sinua pitämään viiman poissa, kun lähdet sairaalasta.
- Äitiysalusvaatteet. Sinulla tulisi erityisesti olla rintaruokintaa varten suunnitellut rintaliivit, joissa on erityiset taskut ja pehmustetta. Tavallisten rintaliivien kanssa paitasi saattaa tahrautua äidinmaidosta, mikä ei ole mukava tunne.
- Jotain, millä saat sidottua hiuksesi. Mieluiten hiusdonitsi tai -lenkki, sillä hiussoljet voivat olla epämukavia ja voit raapaista itsesi niihin.
- Matkapuhelin, jossa on tarpeeksi akkua ja kaikki yhteystiedot, joita tarvitset. Sitä ei ikinä tiedä, milloin saatat joutua ottamaan johonkuhun pikaisesti yhteyttä. Sinun kannattaa tallentaa puhelimeesi kaikki numerot, joita saatat tarvita.
- Useampi alusvaatekerrasto. Synnytyksen jälkeen on mahdollista, että joudut vaihtamaan alushousujasi useaan otteeseen. Valmistaudu kahdella tai kolmella alusvaatekerrastolla välttääksesi vahingot.
- Vaatteita kotiin lähtöä varten. Kannattaa tuoda ylimääräinen vaatekerrasto kotoa mukaan. Kuudennen raskauskuukauden paikkeille suunnitellut äitiysvaatteet ovat parhaat se mielessä pitäen, että vatsasi saattaa olla hieman turvoksissa.
- Vaatteita vauvallesi. Omien tavaroidesi lisäksi tarvitset tietenkin pikku kassin, jossa on kaikki, mitä vauvasi tarvitsee. Pakkaa mukaan potkupuku, sukat, peitto, vaippoja, hattu ja tarvittavat vauvan hygieniatarvikkeet.
Vapaaehtoisia tavaroita:
Raskautesi tilasta riippuen saatat haluta pakata mukaan sairaalaan osan seuraavista tavaroista:
- Extratyyny. Monilla naisilla on ongelmia saada unta, jos ei ole tarpeeksi tyynyjä. Jos tiedät tämän pätevän sinuun, pakkaa mukaan sairaalaan oma tyyny, jotta saat levättyä.
- Vaihtovaatteet kumppanillesi. Monien naisten pitää viipyä sairaalassa muutama yö synnytyksen jälkeen. Jos joku viipyy kanssasi yön yli, on hyvä idea pakata hänelle ylimääräinen vaatekerta mukaan. Näin hänen ei tarvitse etsiä vaatteita viimetipassa.
- Kamera. Jos haluat tallentaa syntymän, varmista, että sinulla on hyvä kamera, jossa on akku ladattuna. Näin sinulla on myöhemmin jotakin, mikä muistuttaa sinua näistä kerran elämässä tapahtuvista hetkista (vaikka olisikin jo toinen synnytyksesi).
On tärkeää muistaa, kun pakkaat sairaalaan mukaan, ettet tuo lempivaatteitasi. Niin monia asioita saattaa tapahtua, ja vaatteesi voivat helposti mennä pilalle.
Pakkaa asioita, joiden häviäminen tai rikkoutuminen ei haittaa, ja pidä mielessä, että ne saattavat tahriintua vahingossa. Jos käytät laseja, varmista, että ne tulevat mukaan – saatat tarvita niitä myöhemmin.
Kiinnitä myös huomiota säähän niinä aikoina, kun synnytät. Jos laskettu aika on talvella, pidä huolta, että sekä sinä ja vauvasi olette mukavasti ja pehmeästi kääriytyneenä kylmää vastaan.