Kohdun myoomat raskauden aikana
Myoomat eli kohdun lihaskyhmyt ovat varsin yleisiä, sillä niistä kärsii 20-30 % yli 30-vuotiaista ja 70 % 50-vuotiaista naisista. Vaikka ne eivät suurimmassa osassa tapauksia aiheuta oireita tai vaikuta raskauteen tai synnytykseen, joissain tapauksissa ne häiritsevät sekä raskauden alkamista että sen kulkua.
Mitä myoomat ovat?
Myoomat eli kohdun lihaskyhmyt ovat hyvänlaatuisia lihaskudoksesta muodostuvia kohdun kasvaimia, jotka kasvavat joko kohdun lihaskerroksen pinnalla tai sisässä. Myoomat ovat tavallisesti pyöreitä ja kiinteitä ja niiden kudosrakenne muistuttaa tavallista kohtulihasta. Niiden koko vaihtelee huomattavasti niin, että pienimmät ovat havaittavissa
ainoastaan ultraäänitutkimuksessa, kun taas suurimmat voivat kasvaa 20 senttimetrin kokoisiksi.
Myoomien tarkkaa aiheuttajaa ei tunneta, mutta se tiedetään, että hormoneilla ja perinnöllisyydellä on suuri vaikutus niiden ilmenemiseen. Noin kaksi kolmasosaa myoomista on täysin oireettomia. Oirekuva vaihtelee kasvaimen tai kasvainten sijainnista ja koosta riippuen.
Tavallisin myoomien aiheuttama oire on vuotohäiriö, jossa kuukautisvuoto on runsasta ja pitkittynyttä, minkä lisäksi kuukautisten välillä saattaa esiintyä ylimääräistä vuotoa. Lisäksi lantiossa voi tuntua painon tunnetta tai kipua, ja joissain tapauksissa myoomat aiheuttavat virtsaamisvaivoja. Kohtuontelon sisällä kasvavat myoomat voivat haitata raskaaksi tuloa ja lisätä keskenmenon riskiä.
“Ei ole suurempaa ystävyyttä ja rakkautta kuin se, joka vallitsee äidin ja hänen lapsensa välillä.”
– Henry Ward Beecher
Kohdun myoomat raskauden aikana
Raskauden aikana naisen elimistön estrogeenitaso nousee, mikä puolestaan voi vaikuttaa kasvaimen kokoon. Yleensä hormonaaliset muutokset saavat myoomat kasvamaan, mutta harvinaisemmissa tapauksissa ne voivat jopa kutistua hieman.
Sillä, että myooma kasvaa merkittävästi, voi olla haitallisia vaikutuksia sikiöön. Se voi myös saada istukan siirtymään pois oikealta paikaltaan, mikä puolestaan voi johtaa ennenaikaiseen synnytykseen. Harvinaisissa tapauksissa suurikokoiset, kohdunkaulan lähellä sijaitsevat myoomat hankaloittavat synnytystä. Tietyn tyyppiset kasvaimet voivat myös lisätä keskenmenon riskiä, vaikka ne eivät itsessään sitä aiheutakaan.
Miten myoomia hoidetaan?
Oireettomat myoomat, jotka eivät kasva nopeasti, eivät vaadi hoitoa. Hoito riippuu aina myooman koosta ja sijainnista sekä siitä, onko potilaan hedelmällisyyden säilyttäminen tarpeen.
Myooman aiheuttamia oireita voidaan lievittää lääkehoidolla tai hormonikierukalla. Lääkehoito vaikuttaa hormonaalisella mekanismilla, esimerkiksi estäen estrogeenivaikutusta tai vaikuttaen keltarauhashormonin toimintaan kohdussa ja kohdun limakalvolla. Jaksoittaisella lääkehoidolla voidaan helpottaa oireita ja pienentää myoomien kokoa, mutta sen vaikutus on aina tilapäinen. Leikkaushoitoa harkitaan tapauksissa, joissa oireet ovat hankalia tai kasvain kasvaa nopeasti.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Fábregues, F; Peñarrubia, J. Mioma uterino. Manifestaciones clínicas y posibilidades actuales de tratamiento conservador. Medicina Integral. 2002 Vol. 40. Núm. 5. 183-234.
- Mutch, D; Biest, S. Miomas uterinos. Manual MSD – Versión para profesionales. [En línea].