Parhaat leikit lasten kanssa matkustamiseen
Jos suunnittelet tuntikausia kestävää matkaa, jolle myös lapset ovat lähdössä mukaan, suosittelemme varustautumaan etukäteen erilaisilla aktiviteeteilla, jotka ehkäisevät tehokkaasti tylsistymistä. Tänään jaamme parhaat leikit lasten kanssa matkustamiseen – näillä takaat, että pakollisen paikallaan istuminen ei muodostu lapsille liian suureksi ongelmaksi.
Parhaat leikit lasten kanssa matkustamiseen
Kun valitset leikkejä monen tunnin matkalle, muista ottaa huomioon matkustustapa sekä lasten ikä ja mieltymykset. Autolla matkustettaessa avuksi voidaan ottaa esimerkiksi tabletit ja internet ja lentokoneissa voidaan muun muassa katsoa matkan aikana esitettäviä elokuvia.
Jos matka on useamman tunnin pituinen, myös teknologiasta pitävä lapsi tylsistyy ruudun tuijottamiseen ja haluaa tehdä jotain muuta – mikä tuskin on nukkuminen! Tällöin vanhempien täytyy käyttää mielikuvitustaan ja keksiä luovia tapoja lasten viihdyttämiseksi.
Seuraavat leikit sopivat monenlaiseen matkustukseen, ja niitä on helppo muokata lasten ikään ja mieltymyksiin sopiviksi.
1. Värin etsintä
Yksi osallistuja mainitsee värin ja muut yrittävät nimetä lähistöllä olevia kyseisen värisiä esineitä. Jos joku siis sanoo punainen, toinen voi nimetä esimerkiksi liikennemerkin, auton tai käsilaukun.
2. Sanojen etsintä
Tämä leikki on saman tyyppinen kuin edellinen, mutta hiukan vaikeampi. Yksi osallistujista valitsee kirjaimen ja toiset listaavat esineitä, jotka alkavat kyseisellä kirjaimella. Jos joku sanoo esimerkiksi a, toinen voi vastata auto, astia tai antenni.
3. Yhteislaulut
Laulaminen sopii erinomaisesti automatkojen viihdykkeeksi. Lapset viihtyvät, kun koko perhe laulaa radion tahdissa tai vain omassa kuorossaan. Ennen matkaa puhelimeen tai muistitikulle voidaan ladata lasten suosikkikappaleita.
4. Arvuuttelu
Tämä on pitkien matkojen klassikko. Yksi pelaaja pyytää toisia arvaamaan mitä hän ajattelee, tarjoamalla vihjeen, kuten esimerkiksi “se alkaa a-kirjaimella” tai “se on violetti”. Voitte arvailla tuttuja hahmoja, elokuvia, ruokia ja urheilulajeja antamalla vihjeinä näiden tunnettuja piirteitä. Arvuuttelu on todella hauskaa!
5. Esineiden laskeminen
Jotta voisit pitää lastesi huomion matkustuksessa tunnin tai useamman ajan, voit pyytää heitä laskemaan esineitä tai tietyn värisiä autoja tai tuotemerkkejä. Tämä on hauskempaa, jos kyseiset asiat on vaikea löytää (kuten vaikkapa keltaiset autot).
Kun matka on monta tuntia pitkä, jopa teknologiasta kiinnostuneinkin lapsi tylsistyy pelkkään ruutuun ja haluaa jotakin muuta tekemistä.
6. Liikennemerkkien opetteleminen
Leikit voivat olla opetuksellisia, ja myös pitkillä automatkoilla. Vanhemmat osaavat jo liikennesäännöt ja -merkit, ja he voivat kertoa näistä lapsilleen. Sitten he voivat tentata lapsia liikennemerkkien merkityksistä.
7. Väritys ja piirtäminen
Tämä ei oikeastaan ole leikki, vaan hauskaa tekemistä pitkille lentomatkoille. Näillä matkoilla lapsi joutuu istumaan tuntikausia yhteen putkeen, eikä hänellä ole monen tyyppistä viihdykettä.
Osta lapselle hyvä värityskirja tai muistio ja värikyniä. Saatat herätellä lapsesi taiteellista puolta hänen viihdyttämisensä sivussa!
8. Tarinoiden kertominen
Viimeisenä sitten tämä keino tarjota lapsille viihdykettä pitkillä matkoilla, ja tarinoita voidaan kertoa monella tapaa. Perinteinen versio tästä on tarinakirjan lukeminen loppuun asti (tai kunnes lapsi nukahtaa).
Muita vaihtoehtoja ovat tarinan keksiminen ja siihen sellaisten elementtien sisällyttäminen, jotka liittyvät matkaanne. Voit myös antaa lasten keksiä oman mielikuvituksellisen tarinansa.
Kuten huomaat, on monia tapoja pitää lapset viihdytettyinä matkustettaessa. Yksinkertaisetkin lasten leikit torjuvat tylsistymistä sekä sen tuomia haittoja, kun joudutaan olemaan pitkään paikoillaan. Matkan sujumiseksi vanhemman tarvitsee vain olla hiukan luova ja kiinnittää huomiota lapsen tarpeisiin.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Chacón, P. (2008). El Juego Didáctico como estrategia de enseñanza y aprendizaje ¿Cómo crearlo en el aula? Nueva Aula Abierta.