Koripallon hyödyt lapselle - Äitiyden Ihme
 

Koripallon hyödyt lapselle

Koripallon hyödyt lapselle

Viimeisin päivitys: 17 elokuuta, 2021

Fyysinen aktiivisuus on lapselle välttämätöntä, ja vaikka jokainen lapsi liikkuukin leikkiessään, lapsen on hyvä harrastaa myös jonkinlaista varsinaista liikuntaa. Yksi lapsillekin hyvin sopiva urheilulaji on koripallo. Jo hyvin pienet lapset voivat alkaa harjoitella liikkumista ja kehonhallintaa ja 5-6-vuotiaat voivat alkaa opetella koripallon alkeita. Tänään kerromme, mitä ovat tärkeimmät koripallon hyödyt lapselle.

Koripallon hyödyt lapselle

Fyysiset hyödyt

Kuten vanhempana hyvin tiedät, lapset ovat täynnä loppumatonta energiaa: heidän täytyy jatkuvasti saada liikkua, hyppyä sekä juosta. Koripallo antaa heidän kanavoida ja hallita tätä energiaa positiivisella tavalla. Tämä laji tarjoaa urheilua koko vartalolle. Tämä tarkoittaa sitä, että se vahvistaa lapsen koko kehon lihaksia, samalla kun se stimuloi lukuisia erilaisia taitoja ja järjestelmiä:

  • Koripallo auttaa lapsia kehittämään tasapainoa ja koordinaatiokykyjään. Koripallo vaatii huomion kiinnittämistä useisiin eri asioihin kerralla. Sen lisäksi, että sinun tulee keskittyä tekemiisi, sinun on myös pystyttävä jatkuvasti tarkkailemaan muita pelaajia. Tämä urheilu stimuloi erityisesti käden, silmän ja ylävartalon koordinaatiota.
  • Ketteryys ja refleksit. Koska tämä laji on nopeaa ja dynaamista urheilua, lapsen tulee hallita ketteryys sekä refleksit, pystyäkseen seuraamaan pelin kulkua, sekä pallon jatkuvaa liikkumista.
  • Koripalloa pelatessa ei ole aikaa pysähdyksille. Pallo siirtyy nopeasti kentän toiselta puolelta toiselle ja lapset liikkuvat pallon mukana samassa tahdissa. Tämä auttaa parantamaan sekä kestävyyttä, että nopeutta. Se myös stimuloi samalla lasten sydän- ja verisuonijärjestelmää, sekä edistää luiden ja lihasten kehitystä.
  • Urheillessa keho vapauttaa endorfiineja, ja niin on myös koripallon kohdalla. Endorfiinit ovat niin sanottuja onnellisuushormoneja. Siksi pelaajat ovat tämän urheilun harrastamisen jälkeen paremmalla tuulella.
Koripallon hyödyt lapsille

Kognitiiviset hyödyt

Koripalloa pelaavat lapset kehittävät taitoja, jotka auttavat heitä väistämään vastustajia, luomaan strategioita, sekä liikkumaan kentällä. Tämä urheilu auttaa heitä samalla lisäämään omaa keskittymiskykyään. Se saa heidät myös paremmin tietoisiksi ympäristöstään. Pelin nopea vauhti kannustaa lasta nopeaan päätöksentekoon. Lapset oppivat arvioimaan tilanteita ja ongelmia, sekä löytämään niihin parhaan ja nopeimman ratkaisun. Koripallo simuloi heidän luovuuttaan, samoin kuin abstraktia ja konkreettista ajattelua.

Sosiaaliset ja emotionaaliset hyödyt

Koska koripalloilu on joukkueurheilua, se edistää sosiaalisuutta, rinnakkaiseloa ja kunnioitusta ikäistensä keskuudessa. Se on ihanteellinen lajivaihtoehto ujoille lapsille, koska heidän on opittava toimimaan vuorovaikutuksessa joukkueensa muiden pelaajien kanssa. Tämä on tärkeää sekä paremman liikunnan, mutta myös hauskanpidon kannalta.

Tämä parantaa myös lapsen itsenäistä työskentelyä. Samalla he tuntevat olevansa osa ryhmää, ja tämä tulee auttamaan heitä oppimaan integroitumaan yhteiskuntaan. Lapsi oppii koripallosta myös sellaisia tärkeitä arvoja, kuten yhteistyö, ryhmätyö, toveruus ja kilpailukyky.

Tässä eivät ole kuitenkaan vielä kaikki koripalloilun tarjoamat hyödyt. Pääasia on se, että kyseessä on erittäin nopealiikkeinen ja hauska urheilulaji. Nämä piirteet saa yleensä suurimman määrän lapsista nauttimaan sen pelaamisesta.

Koripallon pelaaminen pitää lapsesi aktiivisina ja opettaa heille terveellisiä tapoja ilman, että he itse edes välttämättä ymmärtävät sitä! Koska koripallo tarjoaa niin monia hyötyjä pelaajilleen, ei olekaan yllättävää, että tämä laji on kestosuosikki niinlasten, kuin vanhempienkin keskuudessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.