Aarrekori on hauska leikki vauvoille - Äitiyden Ihme
 

Aarrekori on hauska leikki vauvoille

Aarrekori on hauska leikki vauvoille
Marta Crespo Garcia

Kirjoittanut ja tarkastanut pedagogi Marta Crespo Garcia.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

6-12 kuukauden ikäinen vauva osaa jo istua itse tai kevyesti tuettuna. Myös hänen motoriikkansa ja koordinaatiokykynsä kehittyvät huimaa vauhtia. Aarrekori on hauska ja opettavainen leikki tämän ikäiselle lapselle.

Aarrekori on hauska leikki vauvoille

Englantilainen pedagogi Elinor Goldschmied on aarrekorin idean taustalla. Leikki on tarkoitettu 6-12 kuukauden ikäisille vauvoille. Nimensä mukaisesti se koostuu korista, joka on täynnä erilaisia esineitä ja materiaaleja, joita lapsesi voi tutkia, kosketella ja joiden kanssa hän voi leikkiä vapaasti. Tämän kaltainen toiminta tehostaa lapsesi sensorista hahmottamista, sillä lapsi käyttää kaikkia viittä aistiaan tutkiessaan korin sisältöä.

Sillä on suurta merkitystä minkälaisia esineitä, materiaaleja ja asioita sisällytät omaan aarrekoriisi. Käytä siis aikaa aarrekorin tekemiseen. Tämä johtuu siitä, että aarrekorin sisältö on luonnollisesti avainasemassa tämän leikin tavoitteen saavuttamisessa. Tavoitteena nimittäin on vauvan aistien stimulointi, maksimointi ja kehittäminen.

  • Kosketus: Muoto, paino, lämpötila, tekstuuri
  • Haju ja maku: Erilaiset tuoksut ja maut
  • Kuulo: Kilinä, koputtelu, kahina, poksuminen
  • Näkö: Väri, koko, kiinteys, läpinäkyvyys, kirkkaus

“Pojat ja tytöt eivät leiki, jotta he oppisivat, vaan he oppivat sen vuoksi, että leikkivät.”

– Jean Piaget

Aarrekori on hauska leikki vauvoille

Aarrekorin rakentaminen

Aarrekori ei loppujen lopuksi ole lainkaan vaikea tehdä. Tarvitset vain korin ja valikoiman jokapäiväisiä esineitä, joita varmasti löytyy kotoasi tai päivähoitopaikasta. Korin tulisi olla tarpeeksi matala, mielellään valmistettu jostain luonnonmateriaalista kuten pajusta eikä siinä tarvitse olla kahvoja. Laita sen sisälle jopa 50-60 erilaista esinettä, jotka on tehty erilaisista materiaaleista – puusta, kankaasta, langasta, metallista, nahasta, pahvista, paperista, voit jopa lisätä erilaisia luonnossa löytyviä esineitä, kuten hedelmiä, simpukankuoria, korkkeja ja niin edelleen.

Tämän leikin kehittäjän Elinor Goldschmiedin mukaan sinun ei tulisi käyttää lainkaan muovista valmistettuja esineitä, eikä myöskään laittaa aarrekoriin kaupasta ostettuja leluja. Tällaiset esineet eivät tarjoa tarpeeksi sensorisia ärsykkeitä lapselle ja hän voi sen seurauksena menettää kiinnostuksensa leikkiin hyvinkin nopeasti.

Sinun tulisi myös säännöllisesti päivittää korin sisältöä joko korvaten esineitä toisilla tai lisäämällä uusia mukaan. Tällä tavalla kokemus on lapselle entistä parempi eikä hän ehdi menettää mielenkiintoaan leikkiin. Ja luonnollisesti sinun tulisi aina olla huolellinen ja valita vain lapselle turvallisia ja puhtaita esineitä aarrekoriin laitettavaksi.

Seuraavassa on lista joistain materiaalien ryhmistä ja yksittäisistä esineistä, joita voit Goldschmiedin mukaan sisällyttää omaan aarrekoriisi.

  • Luonnosta löytyvät esineet: Kivet, kuoret, kävyt, korkit, höyhenet, hedelmät
  • Luonnollisista materiaaleista valmistetut esineet: Narukerät, erilaiset harjat ja siveltimet
  • Puiset esineet: Lusikat, pyykkipojat, tamburiini
  • Metalliset esineet: Lusikat, avaimet, huuliharppu, triangeli
  • Nahasta, kankaasta, kumista tai harsosta valmistetut esineet: Nahka-, kangas tai harsopussi, kuminen lelu
  • Paperista ja pahvista valmistetut esineet: Pienet kirjat, tyhjät vessapaperihylsyt, kiiltävä paperi

Aarrekorin hyödyt lapselle

Aarrekori on hauska leikki vauvoille

Aarrekori tarjoaa laajan valikoiman erilaisia esineitä ja materiaaleja, joita vauva voi vapaasti kosketella ja tutkia leikkiessään. Tämän vuoksi tämä aktiviteetti tehostaa heidän kehitystään monella eri tavalla:

  • Motoristen taitojen kehittyminen. Leikki edistää sekä hieno- että karkeamotorisia taitoja. Vauvat harjoittelevat erityisesti hienomotorisia taitojaan käsitellessään erilaisia esineitä ja karkeamotorisia taitojaan silloin, kun he liikuttavat itseään voidakseen ylettyä esineisiin.
  • Uteliaisuus tutkia asioita. Vauvat valitsevat ja tekevät erilaisia tutkimusretkiä myös ilman aikuisen johdattelua. Vauvan yksilöllinen persoona ja hänelle mieluisat asiat ilmenevät tavassa, miten hän on vuorovaikutuksessa erilaisten esineiden kanssa.
  • Aistin stimulointi ja kehittyminen. Vauvat voivat tutkia esinettä, nuolla sitä, käännellä sitä käsissään, lyödä sitä tai sillä jne… Kaikki tämä toiminta auttaa häntä selvittämään, millainen muoto esineellä on, mistä se koostuu, paljonko se painaa, minkälaista ääntä se pitää tai onko siinä jokin erityinen haju jne.
  • Silmä-käsi-koordinaation, käsi-suu-koordinaation ja tasapainon kehittyminen.
  • Keskittymiskyvyn kehittyminen. Mikäli korin sisältö on mieluisa, voi vauva käyttää hyvinkin pitkän ajan siihen, että keskittyy tähän toimintaan, kun hän tutkii, käsittelee, nuolee, lyö ja kuuntelee millaisia eroja eri esineiden välillä löytyy.

Aikuisen rooli leikissä

Aikuisen rooli tässä leikissä on paitsi varmistaa aarrekorin sisällön olevan turvallinen vauvalle, myös tarkkailla vauvan ja esineiden välistä vuorovaikutusta huolellisesti. Hänen ei kuulu osallistua itse aktiivisesti leikkiin, mutta hyväksyvä katse, pieni hellyyden osoitus tai hymy riittävät osoittamaan lapselle, että hän voi turvallisesti ja vapaasti nauttia löytöretkestään.

Aikuisen ei siis tule puuttua leikkiin. Ei edes tarjoamalla vauvalle esineitä tai auttamalla häntä ylettymään tai tarttumaan niihin. Hänen ei myöskään kuulu keskustella lapsen kanssa korin sisällöstä, sillä tämä voi kääntää lapsen huomionsa pois varsinaisesta leikistä. Vauvan itse suustaan päästämät erilaiset äännähdykset ovat tärkeässä roolissa leikin aikana, sillä ne edesauttavat hänen kielellistä kehittymistään. Ainoa tilanne, jossa aikuisen täytyy puuttua leikkiin, on sellainen, jossa lapsi voi loukata itseään.

Kun vauvan huomataan alkavan väsyä ja menettää kiinnostustaan leikkiin, nostetaan kori pois hänen ulottuviltaan. Leikille ei tarvitse asettaa aikarajaa, vaan lapsi saa itse päättää, kuinka kauan hän haluaa leikkiä aarrekorin kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.