Milloin lapsi tuntee häveliäisyyttä?

16.8.2019
Yksi vanhempien tehtävistä on opettaa lapselleen tämän omasta kehosta ja vastata tämän kysymyksiin esimerkiksi seksistä. Näihin kysymyksiin on hyvä vastata yksinkertaisesti ja rehellisesti. Jatka lukemista, niin kerromme, milloin lapsi tuntee häveliäisyyttä.

Vanhempien yksi tärkeimmistä vastuualueista on opettaa lapselle tämän omasta kehosta ja sen yksityisyyden suojelemisesta. Kun lapsi tuntee häveliäisyyttä, on tärkeää kunnioittaa tätä tunnetta.

Häveliäisyys on merkki siitä, että lapsi alkaa tulla tietoiseksi omasta kehostaan ja tunnistaa sukupuolten välisiä eroja. Lapsi haluaa kontrolloida itse asioita ja tehdä omia päätöksiään. Kolmannen ja neljännen ikävuoden aikana voi ilmetä itsenäisyyden ja häpeän tunteen sekoitusta.

Vanhempien tehtävä

Vanhempien reaktioiden lapsen osoittamiin tunteisiin tulisi olla luonnollisia ja spontaaneja, ja lapsen ilmaisun tulisi saada vastakaikua. Molempien vanhempien on hyvä osata selittää lapselle hänen kokemiaan tunteita. 3-4 vuoden iässä lapsi alkaa ymmärtää omaa kehoaan, ja vanhempien tärkeä tehtävä on auttaa lasta tämän tulevaisuutta ajatellen.

Tuntemalla kehojen eroavaisuudet ja tiedostamalla omat rajansa, vanhemmat opettavat lasta pitämään huolta itsestään. Lapsi oppii myös kunnioittamaan ja arvostamaan itseään.

Itsenäisyys ja häveliäisyyden tunne

Kun lapsi tuntee häveliäisyyttä, hän oppii samalla myös itsenäisyyttä. Lapsi oppii rakentamaan omaa autonomiaansa huomatessaan pärjäävänsä tietyissä tilanteissa itsenäisesti.

Yksi ensimmäisiä harjoituksia voi olla antaa lapsen peseytyä itsekseen – kuitenkin luonnollisesti valvonnan alla. Se, että hän tietää osaavansa peseytyä itsekseen, tuo lapselle rutkasti itseluottamusta. Alkuun lasta ei saa jättää suihkuun tai kylpyammeeseen yksin. Kylpyhuoneen ovi kannattaa jättää raolleen, ja lapsen vointi on hyvä tarkistaa välillä. Jos lapsi osaa pestä ja kuivata itsensä, hänen kannattaa antaa tehdä niin.

Lapsi voi myös pukeutua itse samalla, kun vanhempi tekee jotain muuta samassa huoneessa. Uima-altaalla, rannalla tai muulla julkisella paikalla vanhempien täytyy ymmärtää, että lapsi haluaa mahdollisesti vaihtaa vaatteensa yksityisessä tilassa tai vähintään pyyhkeen suojissa.

Lapsi tunteee häveliäisyyttä kolmen-neljän ikävuoden paikkeilla

Lapsi tuntee häveliäisyyttä kotona ja koulussa

Vieraillessanne sukulaistenne luona, anna lapselle yksityisyyttä, kun hän haluaa käydä vessassa, suihkussa tai pukeutua. Voi olla hyvä idea kertoa isovanhemmille, tädeille ja enoille lapsen kehitysvaiheesta.

Tärkeintä on suojella lasta, ilman että hänen yksityisyyttään loukataan. Voit kertoa lasta hoitaville aikuisille, miltä lapsesta tuntuu ja miten hoidatte asiat kotona.

On tärkeää ottaa huomioon myös sisarukset ja kaverit. Lapsi saattaa haluta vaihtaa vaatteensa yksin. Jos tämä ei ole mahdollista, yritä järjestää niin, että huoneessa olisi vain samaa sukupuolta olevia.

Kun lapsi alkaa tuntea häveliäisyyttä, lapsen piilottelemia alueita ei tulisi katsoa. Suosittelemmekin käsittelemään tällaiset tilanteet luonnollisella tavalla, jotta lapsi ymmärtää tämän olevan normaalia.

Yksi prosessi, useita vaiheita

Lapsen uteliaisuus sukupuoliasioita kohtaan alkaa heräillä kahden ikävuoden tietämillä. Tässä vaiheessa lapsi alkaa usein kysellä, mistä hän on tullut. Lapsi ei kuitenkaan vielä tässä vaiheessa tunne häveliäisyyttä.

Lapsen ollessa kolmen ikävuoden häntä alkaa kiinnostamaan poikien ja tyttöjen väliset erot. Lapsi myös alkaa ymmärtämään, että poikien ja tyttöjen kehot ovat erilaiset. Tämän jälkeen lapsi alkaa samaistua samansukupuoliseen vanhempaansa sekä pystyy nimeämään sukupuolielimet.

Lapsen häveliäisyyden kunnioittaminen

Neljänteen ikävuoteen mennessä lapsi tuntee häveliäisyyttä. Lapsi alkaa tuntea häpeän tunnetta, joka sekoittuu yhteen itsenäisyyden tunteen kanssa. Lapsi ei myöskään halua tuntemattoman ihmisen katsovan häntä. Lapsi ei välttämättä pidä lääkärin tekemistä tarkastuksista tai kysymyksistä omaa kehoaan koskien.

Lapsen häveliäisyyttä tulee kunnioittaa

Tässä vaiheessa olisi hyvä lopettaa myös lapsen kylvettäminen, sillä tavoitteena on lapsen omien rajojen vakiinnuttaminen ja yksityisyyden suojeleminen. Muuten lapsi voi hämmentyä siitä, mikä on normaalia ja mikä ei.

Kuuden vuoden ikäinen lapsi ei enää halua vanhempaansa mukaan kylpyhuoneeseen. Tämän ikäinen lapsi ymmärtää jo miehen ja naisen roolit. Yleensä lapsen ollessa yhdeksän vuoden, hänellä on samansukupuolisia ystäviä ja lapsi alkaa olemaan kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta.

Lapsen häveliäisyyden tunteet ovat osa täysin normaalia kehitysvaihetta. Lapsen häveliäisyys kehittyy iän mukana, ja se käy läpi eri vaiheita. Vanhempien tehtävänä on rauhoitella lastaan tämän kehitysvaiheen aikana, osoittaa sen olevan täysin normaalia ja antaa lapselleen täyden tukensa.