Vauvan nukuttaminen: hyviä niksejä - Äitiyden Ihme
 

Vauvan nukuttaminen: hyviä niksejä

Vauvan nukuttaminen: hyviä niksejä
Elena Sanz Martín

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz Martín.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kun saat vihdoinkin vauvasi syliisi ja olet valmis menemään kotiin, mielesi läpi saattaa kulkea tuhansia kysymyksiä, kuten tämä: “Miten minun tulisi laittaa vauvani nukkumaan?”.

Pieni ahdistus on normaalia, kuten on myös sen pohtiminen miten voisit taata vauvasi hyvinvoinnin. Hän näyttää niin hauraalta ja on 100 %:sesti riippuvainen teistä.

Haluat sulkea pois mahdolliset riskitekijät, jotka voivat vaarantaa vastasyntyneesi hyvinvoinnin. Siksi on erittäin tärkeää olla hyvin perehtynyt asioihin.

Esimerkiksi jos olet rauhallinen laittaessasi vauvasi nukkumaan, saatte molemmat rauhallisemmat yöunet.

On kaksi päähuolenaihetta, ja jokainen äiti pelkää näiden asioiden tapahtuvan vauvan nukkuessa. Ensimmäinen on kätkytkuolema ja toisena ovat ne ongelmat, joita refluksi aiheuttaa.

90 % kätkytkuolemista sattuvat 2-6 kuukauden ikäisille vauvoille. Ensimmäisen vuoden jälkeen riskit vähenevät merkittävästi.

– Valkoinen kirja kätkytkuolemasta

Vauvasi nukuttamiseen liittyvät riskitekijät

Kätkytkuoleman tapauksessa sen aiheuttavaa syytä ei tiedetä. Kätkytkuolema on tapahtuma, joka vaikuttaa terveisiin, jopa vuoden ikäisiin lapsiin ilman ennakkovaroitusta.

Jopa ruumiinavauksen jälkeen kätkytkuoleman tarkat syyt ovat tuntemattomat.

Asiantuntijat uskovat, että kätkytkuolema (sudden infant death syndrome, SIDS) voi liittyä vauvan sydämen tai hengityselinten vikoihin.

Toinen hälyttävä ongelma äideille on se, jos heidän vauvansa kärsii refluksista.

Refluksi on tilapäinen häiriö, joka aiheutuu epäkypsästä ruoansulatusjärjestelmästä. Refluksin vaarana on kuitenkin se, että oksennusta voi kulkeutua keuhkoihin, mikä voi aiheuttaa tukehtumista.

Nukkuviin vauvoihin liittyvät myytit ja faktat

Pitkään vallitsi yksimielisyys siitä, että lasten tulisi nukkua mahallaan. Ajatuksena oli, että refluksista tai oksentelusta päästäisiin helposti eroon tässä asennossa, sillä se vähentää tukehtumismahdollisuuksia.

Tämä käytäntö kuitenkin vain lisäsi äkillisiä kuolemantapauksia ja johti lääketieteelliseen tutkimukseen.

Tämän vuoksi lääkärit suosittelevatkin nykyään, että vauvat nukkuisivat selällään. Tämän muutoksen myötä vauvojen nukkumisen aikaiset tukehtumiskuolemat ovat vähentyneet merkittävästi.

Muita suosituksia vauvan nukuttamiseen turvallisesti ovat:

  • Valitse kiinteä patja, äläkä nukuta vauvaa pehmeällä alustalla.
  • Älä kääri häntä peittoihin tai peitteisiin ennen kuin hän on vuoden ikäinen. Tällä jaksolla pidä hänet lämpimänä lämpötilaan sopivassa pyjamassa.
  • Varmista, että vauvan huoneessa on riittävä ilmanvaihto ja sopiva lämpötila. Vauvan liiallinen pukeminen voi aiheuttaa ylikuumenemisen.
  • Pidä vauvasi erossa tupakansavusta.
  • Valitse yksinkertaiset vuodevaatteet, mieluiten puuvillaiset.
  • Käytä vauvan kokoon sopivaa tyynyä. Vältä aikuisten tyynyjä. On olemassa joitain erityisesti vauvan refluksin hoitoon suunniteltuja tyynyjä, joissa on pieni kulma.
  • Jotkut lastenlääkärit suosittelevat, että vauva ei nukkuisi aikuisten kanssa. Hengittäessäsi puhallat ulos hiilidioksidia, mikä on haitallista vauvalle, mikäli hän hengittää sitä sisäänsä. Loppujen lopuksi yhdessä nukkuminen on kuitenkin henkilökohtainen päätös.

Nämä suositukset mielessä pitäen voit varmistaa vauvallesi rauhallisen unen, joka on mukava ja turvallinen.

Näin vanhemmat voivat olla rauhassa heidän pienen vauvansa nukkuessa ja jatkaessa kasvuaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Olmedo, J. O., Visus, F. S. V., Pérez-Nievas, A. Z., Zubiri, S. B., Urdiroz, A. O., Campistegui, D. V., & Grimá, G. G. (1996). Cambio de postura y disminución de la tasa de mortalidad por muerte súbita infantil en Navarra. An Esp Pediatr45, 161-166.
  • Guevara, G., & TOLEDO, M. (2011). Reflujo gastroesofágico en pediatría. Revista chilena de pediatría82(2), 142-149.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.