4 kateudesta kertovaa tarinaa lapsille - Äitiyden Ihme
 

4 kateudesta kertovaa tarinaa lapsille

Jokainen, myös lapsi, tuntee toisinaan kateutta. Lukeminen voi auttaa vanhempia selittämään kateuden tunteen lapselle.
4 kateudesta kertovaa tarinaa lapsille
Elena Sanz Martín

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Elena Sanz Martín.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaikka vanhemmat toivoisivat lapsensa välttyvän kaikilta negatiivisilta tunteilta, lapsi tulee väkisinkin kohtaamaan niitä elämänsä aikana. Yksi tällaisista tunteista on kateus. Jokainen tuntee jossain vaiheessa elämäänsä kateutta, eikä tämä tunne ole pahasta etenkään silloin, kun se motivoi ihmistä työskentelemään ahkerammin sen päämäärän eteen, josta hän tuntee kateutta. Jatkuva elämään vaikuttava kateus voi kuitenkin olla lamauttavaa. Jaamme alla 4 kateudesta kertovaa tarinaa, joiden avulla vanhemmat voivat puhua lapsille tästä tunteesta ja sen hallitsemisesta.

4 kateudesta kertovaa tarinaa lapsille

1. A Colourful Head

Tämä Pedro Pablo Sacristánin kirjoittama tarina osoittaa hauskalla tavalla, kuinka kateudella voi olla negatiivisia seurauksia. Tarinan päähenkilö on aina tuntenut kateutta ja ahneutta siitä, mitä muut hänen ympärillään omistavat. Yhtäkkiä eräänä päivänä hänen hiuksensa alkavat tuntea samanlaista kateutta toisiaan kohtaan. Tämä johtaa siihen, että poika ajautuu uskomattomiin seikkailuihin.

Lopulta poika ymmärtää, että hänen tulee nauttia siitä, mitä hänellä on, sen sijaan että haluaisi aina sitä, mitä muilla on. Poika löytää keinon nähdä omat mahdollisuutensa ja hyödyntää niitä parhaalla mahdollisella tavalla.

4 kateudesta kertovaa tarinaa lapsille

2. Emman and Envy

Tämä ihana lastenkirja on Violeta Monrealin käsialaa, ja on osa kokoelmaa, joka käsittelee lasten kokemia tunteita ja arvoja. Suosittelemme kirjaa vähintään 6-vuotiaille lapsille, mutta myös sitä nuoremmille kirja on mukavaa luettavaa. Tarinan päähenkilö Emma on hyvin kateellinen veljilleen sekä naapurilleen. Emma lähtee seikkailulle, jossa sekoittuvat todellisuus ja fantasia, ja tällä seikkailullaan Emma tulee löytämään taianomaisen ratkaisun ongelmaansa.

Kirjan alussa kerrotaan kateuden tunteesta sekä sen vastakkaisesta tunteesta eli tyytyväisyydestä. Tämä auttaa lasta ymmärtämään ja tunnistamaan kateuden tunteen. Kirjan lukemisen jälkeen voit keskustella tarinasta lapsen kanssa, ja voitte jakaa yhdessä ajatuksianne siitä sekä tarinan opetuksesta.

3. Red Cat, Blue Cat

Tämä hulvaton kirja yksinkertaisine ja osuvine kuvituksineen sopii vähintään neljävuotiaille lapsille. Punainen kissa ja sininen kissa asuvat samassa talossa, mutta ne eivät tule toimeen keskenään. Joka kerta, kun ne tapaavat toisensa, niille syntyy riitaa. Sininen kissa haluaisi olla yhtä nopea ja ketterä, kuin punainen kissa, kun taas punainen kissa haluaisi olla yhtä viisas kuin sininen kissa.

4 kateudesta kertovaa tarinaa lapsille

Molemmat tekevät mitä hulluimpia asioita toisilleen. Kuitenkin lopulta kumpikin kissa ymmärtää, että samankaltaisuus ei ole yhtä hauskaa, kuin voisi ajatella. Lopulta kissat tulevat siihen lopputulokseen, että on tärkeämpää arvostaa omia ominaisuuksiaan ja että kissat voivat auttaa toinen toisiaan olemaan parempia.

4. Katharine’s Doll

Tämä hieman vanhempi hellyyttävä lastenkirja tulee varmasti vangitsemaan lapsesi huomion, koska hänen on helppo samastua kirjan päähenkilöön. Katharine ja Lola ovat parhaita ystäviä ja he tekevät kaiken yhdessä, siihen asti kunnes Katharine saa kauniin nuken. Lola haluaa omistaa Katharinen nuken, ja se johtaa lopulta siihen, että Katharinen ja Lolan ystävyys on vaarassa. Tämä kaunis tarina osoittaa lapselle sen, että kateus vahingoittaa niin itseä, kuin myös läheisiäkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Monreal, V. (2016). Enma y la envidia. Madrid, España: San Pablo.
  • Winthrop, E., & Hafner, M. (1985). La muñeca de Catalina. España: Ediciones Altea.
  • Desmond, J. (2016). Gato rojo, gato azul. Madrid, España: Lata de Sal editorial.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.