Voit vaikuttaa vauvasi älykkyyteen jo kohdussa - Äitiyden Ihme
 

Voit vaikuttaa vauvasi älykkyyteen jo kohdussa

Voit vaikuttaa vauvasi älykkyyteen jo kohdussa
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 29 heinäkuuta, 2018

Oletko koskaan miettinyt, onko vauvan älykkyyttä mahdollista edistää? Olet varmasti kuullut, että vauvat voivat oppia monia asioita jo kohdussa ollessaan. Onkin tarjolla erilaisia tekniikoita sekä syntymää ennen että sen jälkeen, joita voidaan käyttää vauvan älykkyyden parantamiseksi.

Tekniikat, jotka kehittävät ja edistävät vauvan älykkyyttä, ovat monenlaisia, mutta yksinkertaisia. Kaikki niistä ovat erittäin hyödylllisä lapsesi kannalta, joten kannattaa kokeilla!

Jos menetelmiä käytetään jo nuorella iällä, pystyt auttamaan lastasi tulemaan ensinnäkin älykääksi, mutta myös onnellisemmaksi ja läheisemmäksi vanhempiensa kanssa.

Haluaisitko siis tietää, kuinka pystyt itse edistämään vauvasi älykkyyttä? Tässä tulevat eräät hyvät tekniikat sekä raskauden ajalle että sen jälkeen.

Lapsuudessa on aina se hetki, jolloin ovi avautuu ja päästää tulevaisuuden sisään.

-Graham Greene

Tomatis-menetelmä: näin stimuloit vauvasi älykkyyttä

Tämä lääkäri on tutkinut kyseistä aihetta jo yli 50:n vuoden ajan, ja Alfred A. Tomatis on kuuloaistiin perustuvan psykofonologian tutkimusalan kehittäjä. Tämä tutkimus yhdistää eri kenttiä liittyen havainnointiin, viestintään ja kuuntelemiseen.

lapsen älykkyys

Musiikki stimuloi vauvoja jo nuorella iällä. Tomatiksen mukaan korvassa on monia muitakin toimintoja kuin on yleisessä tiedossa. Sen lisäksi, että ihminen pystyy korvillaan kuuntelemaan ja paremmin pitämään yllä tasapainoaan, kuuloaisti lisää aivojen sähköpotentiaalia.

Hän tuli siihen tulokseen, että korva voi auttaa parantamaan oppimista ja yleistä kehitystä, ja että sitä voidaan stimuloida tietyillä äänillä. Korva tehostaa viestintää ja oppimista, pääasiassa vauvoilla ja nuorilla lapsilla, ja sen lisäksi se kehittää motorisia kykyjä ja tasapainoa.

Mikä Tomatis-menetelmä tarkemmin ottaen on?

Tämä menetelmä koostuu musiikkiterapiasta, joka perustuu Mozartin sävellysten, gregoriaanisten laulujen ja äidin äänen kuuntelemiseen, ja myös lapsen ollessa vielä kohdussa.

Tämän menetelmän tavoitteena on välttää rentoutuminen välikorvan lihaksissa, jota joillakin vauvoilla voi ilmetä tiedottomasti ja joka estää tietyt äänistimulaatiot.

Pienille laitetaan kuulokkeet, jotka tuottavat kyseisiä ääniä, ja nämä suodatetaan tietyillä korkeafrekvensseillä, jotka Tomatis määrittelee luonnollisiksi ihmisen kuuloaistin kehittyessä.

Voit kehittää vauvasi korvaa myös silloin, kun hän on vielä kohdussa, kuuntelemalla näitä mainittuja ääniä.

Tutkimukset vahvistavat, että Mozartin musiikilla on suora vaikutus vauvojan kehitykseen sekä luovuuden että älykkyyden osalta. Psykologit, kasvattajat, puheterapeutit ja lääkärit suosittelevatkin tätä hoitomuotoa.

vauvan älykkyys

Nyt siis tiedät, että pystyt stimuloimaan vauvasi älykkyyttä jo kantaessasi häntä sisälläsi – Mozart voi olla hyväksi avuksi vauvasi kuuloaistin kehittämiseksi jo hyvin aikaisessa vaiheessa!

Nyt kerromme eräistä muista yksinkertaisista vinkeistä, joiden avulla voit edistää vauvasi älykkyyttä.

Miten muuten vauvan älykkyyttä voidaan kehittää?

1. Muodosta side lapsesi kanssa

Kirjailija Tracy Cutchlow’n mukaan, joka on kirjan Brain Rules for Babies kirjoittaja, aivot etsivät turvallisuutta, ja jos ne eivät koe ympäristön olevan turvallinen, ihmisen on paljon vaikeampaa oppia. On siis hyvin tärkeää, että tarjoat lapsellesi turvaa.

Yksi parhaista tavoista antaa turvallisuutta lapsellesi on pitää yllä vahvaa suhdetta kumppanisi kanssa. Lisäksi vauvalle puhuminen usein sekä ihokontaktin hyödyntäminen ovat erinomaisia tapoja rakentaa side vauvasi kanssa.

2. Kerro vauvallesi, kuinka päiväsi meni

Yksi tavoista, joilla voit edistää vauvasi älykkyyttä, on puhua hänelle paljon, kun hän on vielä kohdussasi. Tutkimukset vahvistavat, että tämä voi auttaa vauvaasi puhumaan enemmän silloin, kun hän on kolmevuotias.

Kun kerrot vauvallesi päivästäsi, annat hänelle monia erilaisia sanoja, jotka toimivat täydellisesti apuna hänen tulevan puheensa kannalta.

3. Viestintä vauvan kanssa kasvokkain

Jos haluat ilmeillä hassusti vauvallesi, se kannattaa, sillä tämä on itse asiassa todella suositeltava asia! Ilmeily on erinomainen tapa kehittää lapsen älykkyyttä. Tutkimusten mukaan vauvat alkavat tunnistaa kasvonilmeitä kolme- tai nelikuisina. Viiden kuukauden iässä vauvat voivat jo tunnistaa tunteita kasvoilla, ja kun niillä on ikää seitsemästä yhdeksään kuukautta, ne voivat ymmärtää koiran tai apinan eleet.

Sanallinen viestintä mahdollistaa sen, että lapsesi toimii tulevaisuudessa paremmin tiimityössä. Hänellä tulee olemaan vähemmän riitoja ja vahvemmat suhteet toisiin.

4. Tavaroiden osoittaminen

Tutktimukset vahvistavat, että vauvat oppivat paljon nopeammin, jos niille osoitetaan tavaroita. Ensin vauvasi tulee katsomaan sinua, kun osoitat hänelle jotakin, mutta kun hän kasvaa, hän alkaa katsoa itse tavaroita. Yhdeksän kuukauden jälkeen hän pystyy näyttämään sinulle tavaroita. Kannattaa yrittää jatkuvasti osoittaa hänelle erilaisia asioita.

Näillä vinkeillä tulee olemaan paljon helpompaa saada lapsessasi aikaan hyvä kehitys. Tärkeää on kuitenkin erityisesti se, että nautit ajan viettämisestä vauvasi kanssa niin paljon kuin vain mahdollista.

Tulet huomaamaan, että voit näillä vinkeillä vahvistaa välistänne äidin ja lapsen sidettä, ja että voit syventää myös tunnetason yhteyttänne. Ryhdy siis vain toimeen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Parra, A. C. (2003). Programa de estimulación prenatal del quinto al noveno mes de gestación: desarrollo de la capacidad cerebral y de la inteligencia promoviendo el aprendizaje de los bebés en el útero (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/14257
  • Flores Revelo, K. E. (2012). Guía de estimulación intrauterina basada en el método Tomatis para desarrollar la inteligencia intra e interpersonal del bebé durante los primeros seis meses de vida (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/3430

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.