Viisi tapaa suorittaa vauvan tuttipullon sterilointi - Äitiyden Ihme
 

Viisi tapaa suorittaa vauvan tuttipullon sterilointi

Tuttien ja tuttipullojen hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Tässä artikkelissa jaamme muutamia tärkeitä ohjeita noudatettavaksi.
Viisi tapaa suorittaa vauvan tuttipullon sterilointi

Viimeisin päivitys: 21 lokakuuta, 2018

Vauvan syntymä tuottaa vanhemmille suurta iloa, mutta sen myötä saapuu myös paljon vastuuta ja suoritettavia varotoimenpiteitä. Yksi tärkeimmistä lapsen hoidollisista asioista on vauvan ruokinta, johon liittyy myös oikeaoppinen tuttipullon sterilointi.

Maailman terveysjärjestö WHO korostaa imetyksen merkitystä vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana. Jotkut äidit eivät kuitenkaan halua tai pysty imettämään erinäisistä syistä johtuen. Näissä tapauksissa vauva nauttii äidinmaidonkorviketta, mikä tarkoittaa tuttipullojen käyttöä.

Onko vauvan tuttipullon sterilointi tarpeellista?

Vastaus on kyllä, tuttipullon sterilointi on välttämätöntä, sillä vauvojen immuunijärjestelmä ei ole vielä täysin kehittynyt. Tämä tarkoittaa, että pienillä lapsilla ei ole tarvittavaa vastustuskykyä taistelemaan infektioita, oksentelua tai ripulia vastaan. Tämän vuoksi tuttipullon sterilointi on erittäin tärkeää.

Käytettyjä tuttipulloja ja tutteja voidaan steriloida usealla eri tavalla. Metodit ovat kaikki tehokkaita, ja niiden käyttö vaihtelee henkilökohtaisten tarpeiden ja olosuhteiden mukaan.

On äärimmäisen tärkeää, että peset kätesi hyvin saippualla ja vedellä ennen kuin käsittelet pullojen sterilointiin käytettäviä esineitä. Tällä tavoin estät mikrobien leviämisen.

Erilaisia keinoja vauvan tuttipullon sterilointiin

Seuraavaksi esittelemme yleisimpiä tapoja steriloida tuttipulloja.

1. Kiehuva vesi

Tämä on yksi edullisimmista – ja yleisimmistä – keinoista steriloida tuttipullo, ja aina kaikkien saatavilla. Vaikka ratkaisu on taloudellinen, se ei ole nopein tapa vauvan tarvikkeiden puhdistamiseen.

Keitä vettä kattilassa ja aseta siihen tuttipullot, tutit, purulelut ja muut tarvikkeet. Tässä perinteisessä menetelmässä esineiden tulee olla kiehuvassa vedessä noin 20 minuuttia. Kun pullot on steriloitu, ne on käytettävä välittömästi. Jos näin ei tehdä, steriloinnin vaikutus menetetään.

Viisi tapaa suorittaa vauvan tuttipullojen sterilointi

2. Höyrysterilointi

Markkinoilla on valtava määrä erilaisia tuttipullojen sterilointiin tarkoitettuja laitteita, jotka puhdistavat höyryn avulla. Niitä on saatavilla eri kokoisina, mutta tavallisesti laitteessa voi puhdistaa neljästä kuuteen tuttipulloa kerralla.

Höyrysterilointilaite on erittäin helppokäyttöinen. Aseta vain pullot laitteen sisään ja napsauta käynnistyspainiketta. Kun sterilointi on suoritettu, pullot voidaan säilyttää samassa säiliössä, jossa ne steriloitiin.

3. Sterilointi mikroaaltouunissa

Myös mikroaaltouunin avulla käytettävä sterilointilaite on käytännöllinen ja varsin suosittu vaihtoehto tuttipullojen puhdistamiseen. Käyttääksesi laitetta, sinun on pestävä tuttipullot, asetettava ne sterilointilaitteeseen, lisättävä vesi ja nostettava laite mikroaaltouuniin.

Nämä laitteet ovat kevyitä ja taloudellisia. Laitteesta riippuen, sen sisään mahtuu kahdesta kuuteen tuttipulloa. Laitteella voi sterilisoida myös tutteja ja muita vauvan tarvikkeita. Laitteet ovat kohtuuhintaisia, ja tarvitset vain mikroaaltouunin niiden käyttämiseen.

4. Kemiallinen sterilointi

Kemiallinen sterilointi tunnetaan myös kylmänä sterilointina. Tabletti liuotetaan kylmään veteen, jolloin se steriloi veden. Menetelmän haittapuoli on toimenpiteen pitkä kesto. Koko prosessi kestää 30-60 minuuttia.

Tabletit ovat kuitenkin helppokäyttöisiä ja suositeltavia perheille, jotka matkustavat usein. Tablettien käyttö ei vaadi sähköä, eikä aiheuta vaaratilanteita, koska prosessi suoritetaan kylmällä vedellä.

5. Itsestään puhdistuvat tuttipullot

Itsestään puhdistuvat tuttipullot ovat erittäin käytännöllisiä, kun sinulla ei ole mahdollisuutta suorittaa sterilointia muulla tapaa. Kaada vain vettä pulloon, aseta pullo mikroaaltouuniin, ja pullo steriloituu.

Vauvan tuttipullon sterilointi

Vinkkejä sterilointilaitteen puhdistamiseen ja säilyttämiseen

Sterilointilaitteen kunnossa pitämiseksi tulee muistaa, että laitteen pohjalle ei saa jäädä vettä. Ennen kuin tuttipullot ja muut tarvikkeet voidaan asettaa sterilointilaitteeseen, sen tulee olla täysin kuiva, sillä bakteerit elävät kosteassa ympäristössä.

Kun olet käyttänyt valitsemaasi laitetta, on tärkeää odottaa sen jäähtymistä ennen kuin poistat siitä osia. Veden poistamisen lisäksi tulee muistaa irrottaa laitteen johto pistorasiasta.

Sterilointilaitteen sisäosat ja kansi tulisi puhdistaa perusteellisesti kerran viikossa. Kannattaa myös puhdistaa laitteen ulkopinta alkoholiin kastetulla pumpulilla. Älä unohda kaapelin ja pistokkeen muoviosia.

Kerran kuukaudessa kannattaa valmistaa seos vedestä ja tavallisesta etikasta ja kaataa neste sterilointilaitteeseen, minkä jälkeen laite käynnistetään. Etikka toimii desinfiointiaineena, joka auttaa puhdistamaan laitteen perusteellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rutala WA., Weber DJ., Disinfection, sterilization, and antisepsis: an overview. Am J Infect Control, 2016. 44: 1-6.
  • Zulauf KE., Green AB., Nguyen BA., Jagdish T., et al., Microwave generated steam decontamination of N95 respirators utilizing universally accessible materials. mBio, 2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.