Kuinka toimia, kun vauva ei nuku? 5 hyödyllistä vinkkiä - Äitiyden Ihme
 

Kuinka toimia, kun vauva ei nuku? 5 hyödyllistä vinkkiä

Kuinka toimia, kun vauva ei nuku? 5 hyödyllistä vinkkiä
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 08 joulukuuta, 2018

Osalla vauvoista ei ole minkäänlaisia ongelmia nukkumisen kanssa, ja he saattavat nukahtaa heti, kun heidät laitetaan sänkyyn. Kaikkien lasten kohdalla tilanne ei kuitenkaan ole näin helppo, vaan osalla vauvoista tarvittavan unen saaminen on vaikeaa. Olemme listanneet muutamia asiantuntijan antamia vinkkejä niille vanhemmille, joiden vauva ei nuku kunnolla.

Uniongelmista kärsivän vauvan hoitaminen voi olla turhauttavaa ja uuvuttavaa. On monia syitä sille, että vauva ei nuku.  Yksi asia on kuitenkin varma; ei ole kyse siitä, etteikö vauva haluaisi nukkua, vaan hän ei osaa tai voi nukkua. Lapsi saattaa olla aivan yhtä uupunut kuin vanhempansakin.

Vastasyntyneen vanhempien yleisimpiä huolenaiheita on vauvan unenpuute. Myös vanhempien on vaikea saada tarpeeksi lepoa, kun vauva ei nuku kunnolla. On tärkeä pitää mielessä, että emme voi odottaa vauvan mukautuvan heti aikuisten unitottumuksiin. 

Hyödyllisiä vinkkejä sinulle, jonka vauva ei nuku

Kirjan Gentle Sleep Solutions (suom. Hellät ratkaisut vauvan uniongelmiin) kirjoittaja Andrea Gracen mukaan vauvaa on mahdollista opettaa nukkumaan. 

Grace tarjoaa joitakin suosituksia auttamaan vanhempia, joiden vauva ei nuku – tarkastellaan näitä seuraavaksi.

On tärkeää ymmärtää, että vauvan uni on erilaista kuin aikuisen uni

Kun vauva ei nuku, se saattaa uuvuttaa vanhempia ja myös turhauttaa heitä.

Vauvan kasvaessa, hän oppii mukautumaan aikuisten rutiineihin. Kuitenkin vastasyntyneen uni ja nukkuminen ovat hyvin erilaista verrattuna aikuisen uneen ja nukkumiseen. 

Esimerkkinä tästä päiväunet: aikuiset välttävät pitkien päiväunien ottamista, sillä ne yleensä vievät yöunet. Näin ei ole kuitenkaan vauvojen kohdalla. Päiväunet ovat hyvin tärkeitä ja hyödyllisiä vauvoille ja pienille lapsille. Andrea Gracen mukaan on tärkeää pitää huolta siitä, että lapsi – riippuen tämän iästä – saa muutaman tunnin ajan unta myös päivällä. Tämä voi jopa helpottaa nukkumista yöllä.

Ennen kuin alat luoda vauvallesi rutiinia, on hyvä seurata vauvaasi ja hänen rytmiään. Jokainen lapsi on erilainen, ja myös heidän tapansa muuttuvat iän karttuessa. 

Pidemmät päiväunet saattavat auttaa joitakin lapsia nukkumaan yönsä paremmin, mutta vauvasi kohdalla tilanne voi olla toinen. Ratkaisuna voi olla esimerkiksi se, että annat lapsen nukkua päiväunet aamulla tai alkuiltapäivästä. Nukkumaanmenoaikaan mennessä lapsi on väsynyt, mutta ei kuitenkaan vielä täysin uupunut.  Eikä vauva tietenkään nuku yöllä, jos hän on juuri herännyt päiväuniltaan.

Anna lapsen nukkua pinnasängyssään

Kaikki vanhemmat eivät ole samaa mieltä tästä asiasta – emmekä puhu nyt siitä, että vauva tulisi laittaa nukkumaan omaan huoneeseensa, vaan omaan pinnasänkyynsä.

Tämä saattaa tuntua sinusta kylmältä, mutta lapsen nukkuminen omassa pinnasängyssään ei vahingoita häntä. Senhän takia ostit pinnasängyn, jotta siinä nukutaan, eikö? Vältä sitä, että vauva nukahtaa syliisi. 

“Jos vauva nukahtaa syliisi, ja sitten herää eri paikasta, saattaa se pelästyttää vauvan.” – Andrea Grace

Jos haluamme välttyä vauvan yllättäviltä yöheräilyiltä, on parasta myös välttää edellämainitun kaltaisia säikähdyksiä. Kun vauva nukahtaa viereemme, ja siirrämme vauvan hänen nukkuessaan omaan sänkyynsä, herätessään vauva on hämmentynyt ja epävarma. 

On tavallista, että vauva herää muutaman kerran yössä, mutta hän ei saisi stressaantua tästä heräilystä.

Grace selittää myös, että joskus laulaminen tai iltasadun kertominen saattaa häiritä lapsen nukkumaanmenoa. Seuraa lastasi, jos hän on liian aktiivinen ja virkeä iltasadun tai laulun aikana. Joitakin lapsia laulut ja tarinat voivat auttaa nukahtamaan, mutta joidenkin lasten nukahtamista ne saattavat jopa estää.

Jos vauva itkee, mene hänen luokseen

Joitakin vauvoja iltasadut auttavat nukahtamaan, toisia ei.

Jotkut vanhemmat uskovat siihen, että lapsi itkee lopulta itsensä takaisin uneen – tämä ajatus on kuitenkin yhä harvinaisempaa nykypäivänä. Gracen mukaan tämä on tarpeetonta sekä  vanhemmille vaikeaa ja tuskaisaa kuunnella lapsensa itkevän.

Kun vauvasi itkee, se johtuu siitä, että jokin vaivaa häntä, jolloin häntä ei tulisi jättää yksin. Pieni nyyhkytys tai uikutus ei vielä tarkoita mitään, mutta jos vauvasi itkee lohduttomasti, mene hänen luokseen. Kun vauva aistii vanhempansa läsnäolon, hän rauhoittuu.

Emme halua lapsemme kärsivän, mutta emme myöskään halua, että yöllisistä kiukkukohtauksista tulisi tapa. Joten mene vauvasi luokse, mutta anna hänen rauhoittua itsekseen – ellei hän itke aivan hädissään.

Arvioi, sopiiko perhepeti teille kaikille

Se, nukkuuko lapsi samassa sängyssä vanhempiensa kanssa vai ei, on jokaisen henkilökohtainen päätös. On kuitenkin tärkeää arvioida, auttaako tämä päätös lastasi nukkumaan vai ei. 

Jos lapsi nukkuu samassa sängyssä kanssasi, saattaa sinun omat nukkumistapasi vaikuttaa lapseen. Jos esimerkiksi sinä tai kumppanisi joutuu heräämään aikaisin, voikin olla, että vauvan on vaikeaa jatkaa enää uniaan, jos hän on jo herännyt.

Asiantuntija Grace neuvoo myös, että jos vauva herää yöllä pinnasängyssään, häntä ei saisi tuoda vanhempien sänkyyn nukkumaan. Vauva saattaa haluta jatkossakin vanhempien viereen nukkumaan. Kun on kyse lapsista, on hyvin tärkeää pysyä johdonmukaisena.

Jos vauva ei nuku, tärkeintä on pysyä kärsivällisenä. Minkä nukuttamisstrategian valitsetkaan, ole tiukka, mutta rakastava. Paras suosituksemme onkin tehdä muutoksia, katsoa mitkä muutokset toimivat ja kysyä tarvittaessa apua asiantuntijoilta ja muilta vanhemmilta.

Älä siis missään nimessä luovuta. Kun näet hieman vaivaa, vauvasi oppii nukkumaan paremmin – ja samalla myös sinäkin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.