Imetys on ihana tapa osoittaa rakkautta - Äitiyden Ihme
 

Imetys on ihana tapa osoittaa rakkautta

Imetys on ihana tapa osoittaa rakkautta
Ana Couñago

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Ana Couñago.

Viimeisin päivitys: 12 heinäkuuta, 2018

Kun puhutaan imetyksestä, voisimme kirjoittaa tekniikoista, aikatauluista, mielipiteistä, eri tyyppisistä maidoista, ravinnosta, iästä, komplikaatioista, imetyksen hyödyistä immuunijärjestelmälle, nänneistä, hormoneista, ruokavaliosta… Mutta juuri nyt haluamme puhua siitä, miten imetys on tapa osoittaa rakkautta.

Vauvan imetys on ihana tapa osoittaa rakkautta. Imetys on toimintaa, joka yhdistää meidät vauvojemme kanssa, joille haluamme tarjota aivan kaiken. Kuten Laura Gutman sanoo, imetyksestä tulee helppoa, kun tajuamme että se on samanlaista kuin rakastelu.

Ensiksi äitien ja vauvojen tulee tutustua toisiinsa, luoda yhteys, ymmärtää toisiaan ja kommunikoida. Äidin ja vauvan olisi ihanteellista olla luomatta painetta toisilleen, ja äidin tulisi olla kiirehtimättä ja laittaa omat odotukset, saadut neuvot ja ennakkoluulot imetyksen suhteen syrjään.

Äidin ja lapsen välinen rakkaus imetyksessä

Imettääksemme ilman painetta, meidän pitää hyväksyä se tosiasia, ettei ole väliä sillä kuinka kauan tai kuinka usein imetämme – ainoa asia, jolla on väliä on se, että äiti ja vauva ymmärtävät toisiaan. Joinain päivinä vauvan pää lepää hieman korkeammalla, toisena päivänä kätemme pitää vauvaa hieman alempana ja jossain vaiheessa meidän pitää lopettaa, koska tunnemme olomme epämukaviksi.

Rintaruokinnan tarkoituksena ei ole pelkästään ravinnon antaminen, vaan myös läheisyyden tarjoaminen. Tämä on hyvin tärkeää. Jos olemme pakkomielteisiä halutusta lopputuloksesta ja yritämme mukauttaa vauvan imemisrefleksiä omiin odotuksiimme, hidastamme vain vauvan ensiaskelia imetystä kohden.

Kun vauva syntyy, sen imemisrefleksi on niin valpas, ettei tarvitse kuin asettaa vauvan pää äidin nännin lähelle, jolloin vauva etsii ja löytää sen. Tämä oppimisprosessi on ihmeellinen, ja tuntemamme yhteys vauvan kanssa tuntuu taianomaiselta.

Imetyksen ihmeellisyys piilee siinä, että sitä voi pitää suurena ilona, joka yhdistää äidin tuoksun, sydämenlyönnit, lämmön ja äänen vauvan ruoantarpeen kanssa.

Miten imetys on osoitus rakkaudesta

Tarvitsemme aikaa ja yksityisyyttä nauttiaksemme imetyksen kauneudesta

Äiti saattaa huomata olevansa täysin haltioitunut seuratessaan pienen vauvansa syömistä, kun äiti ja vauva ovat oppineet tuntemaan toisensa. Tämä ilmiö on niin intiimi ja ajaton, että se vaatii yksityisyyttä, jotta siitä voisi nauttia.

Vauva tarvitsee kosketusta ja yhteydenpitoa äitinsä kansa, aivan kuin äidinkin pitää olla tunneyhteydessä vauvaansa. On äärimmäisen tärkeää painottaa enemmän rakkautta kuin imetystekniikkaa, sillä imetys on ensimmäinen tunnejälki, joka leimaa suhdettamme lastemme kanssa ja toimii pohjana suhteen jatkolle.

Siinä tilanteessa, ettemme voi imettää lapsiamme itse, meidän tulee silti kiinnittää huomiota vauvojen kasvojen liikkeisiin, eleisiin, kosketukseen ja ääniin. Nämä pikkueleet ovat vauvojen ensiyrityksiä kommunikoida kanssamme kertoakseen, mitä ne tarvitsevat.

On tärkeää muistaa, että imettämällä tarjoamme lämpimän, täyden ja lempeän yhteyden. Kiirehtimättä ja ilman stressiä, sillä maidontuotannon lisäksi pystymme tarjoamaan vauvalle kauniin jäljen rakkaudesta hänen elämänsä ensivaiheiden aikana.

Lapselle äiti on aina lempiturva ja tärkein emotionaalinen tuki. Meidän pitää nauttia tästä, ja olisi hölmöä kieltäytyä imettämästä siksi, että vauva on jo ruokittu tai koska ei ole hyvä aika.

Rakkaus ei ole ohimenevä asia, vaan se on syvä tunne, jolla kaikki äidit ja lapset haluavat tulla ympäröidyiksi. Kun lapsi haluaa ruokaa, hän haluaa myös lämpöä, hellyyttä ja suojaa, aivan kuin äitikin halutessaan halin pikkuiseltaan.

Lapset ilmaisevat rakkautensa omalla tavallaan kehityksen eri vaiheissa, sillä vauvat eivät osaa sanoa “haluan rakkautta”. Sen takia meidän pitää pitää silmämme ja sydämemme auki ymmärtääksemme, että imetys on kaikkein paras tapa rakkauden ilmaisemiseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.