Imetys ja se taianomainen katsekontakti - Äitiyden Ihme
 

Imetys ja se taianomainen katsekontakti

Imetys ja se taianomainen katsekontakti
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 16 heinäkuuta, 2018

Imetys tarkoittaa paljon muutakin kuin vain sen ravinnon antamista vauvalle, jota hän tarvitsee kasvaakseen terveenä.  Imettäessäsi luotte myös siteen vauvasi kanssa. Tämän ravitsemisen aikana – joka on rakkauden teko – vaihdatte tuoksuja, kosketuksia, tunteita ja katseita lapsesi kanssa, ja tämä antaa hänelle aivan toisenlaista ravintoa kuin maito.

Puhumme kyllä imetyksestä, mutta tämä ei tarkoita, että pulloruokinta ei voisi kuulua tämän artikkelin aiheeseen. Se kontakti, jonka vauvaasi saat hänen ollessa sylissäsi, on silti olemassa. Voit silti leperrellä hänelle matalalla äänellä, ja hänen silmänsä tulevat silti etsimään sinun kasvojasi.

Uskoitpa tai et, on vain harvoja hetkiä, jotka ovat lapsen kehitykselle yhtä tärkeitä kuin ne, jolloin hän on äitinsä sylissä – tai isän, tietenkin.

Itse asiassa on useita tutkimuksia, jotka osoittavat tämän todeksi. Lapset aloittavat viestinnän oppimisen sen vuorovaikutuksen ansioista, jonka he kokevat äidin kanssa imetyksen aikana. Lapsen aivot alkavat ottaa vastaan ääniä, eleitä, äänensävyjä ja yksittäisiä sanoja, jotka sitten pikkuhiljaa sulautuvat yhteen ja muodostavat lapselle kielitaidon perustan.

Tässä prosessissa mielihyvän ja hyvinvoinnin tuntemukset ovat perustavia asioita. Kun vauvoja imetetään, ne ovat onnellisia ja rentoutuneita, ja siten ne ovat vastaanottavaisempia oppimiselle ja ympäristönsä kanssa yhteydessä olemiselle. Tämä fyysinen ja tunnetason kokemus edistää neuronirakenteiden kasvua, ja yhtenä päivänä tulee se hetki, jolloin vauvasi pystyy katsomaan sinua silmiin.

Nyt kerromme hiukan enemmän tästä mielettömän hienosta prosessista.

Ensimmäinen katsekontakti sylissä olevaan vauvaasi

Kuten sanotaan, on vain harvoja niin kauniita asioita kuin äiti imettämässä lastaan. On kuitenkin monia sellaisia asioita imetykseen liittyen, joista äiti ei välttämättä ole tietoinen tämän mielettömän hienon vaiheen aikana.

Hienostunut biologinen mekanismi

Me tiedämme, että raskaus on kaoottinen hormonien myrsky, ja se aktivoi tärkeitä prosesseja, jotka luovat sidettä lapsesi ja itsesi välillä senkin jälkeen, kun vauva on syntynyt. Kun vauva kiinnittyy imemäänn rintaan, tämä esimerkiksi stimuloi oksitosiinia. Kyseinen hormoni toimii naisen aivoissa siten, että se edistää maidontuotantoa ja vahvistaa sitä syvää tunnetason yhteyttä, jonka äiti kokee vauvaan.

Eräs asia, joka saattaa tulla sinulle yllätyksenä, on tämä: ensimmäisinä kuukausina elämässään vauvallasi on hyvin rajoitettu näkökenttä. Hän pystyy erottamaan vain 50 cm:n etäisyydellä tai lähempänä olevia asioita.

Tämä johtuu eräästä hyvin yksinkertaisesta syystä: se ainoa asia, johon vauvan tarvitsee tässä vaiheessa keskittyä, on äidin rinta tai pullo.

Ensimmäisinä vauvan viikkoina onkin siis niin, että häntä ohjaa vain yksi aisti: hajuaisti. Älä siis huolestu, jos et pysty saamaan katsekontaktia vauvaasi aivan heti. Aika ei vain vielä ole oikea.

Se taianomainen katsekontaktin hetki: noin 4 kuukauden kohdalla

Jokainen lapsi kypsyy omalla tahdillaan. On kuitenkin niin, että normaalisti noin neljän kuukauden iässä vauvan silmät saavat kyvyn keskittyä ja havaita syvyyttä. Nämä ovat kaksi elintärkeää prosessia, jotta vauvasi voisi keskittää huomionsa siihen, mikä hänelle on se kaikkein tärkein asia: sinä.

Ne pitkät hetket, jotka jaat vauvasi kanssa imetyksen aikana, ovat todella unohtumattomia. Näinä hetkinä, jotka ovat hienovaraista läheisyyttä, sanasi ja kosketuksesi alkavat vähitellen laajentaa vauvan horisonttia, kunnes hänen silmänsä pystyvät löytämään sinut. Tässä iässä vauva alkaa myös leikkiä hiuksillasi ja vaatteillasi.

Jokaisella vauvalla on oma tapansa imeä. Jotkut ovat rauhallisia, jotkut taas ahdistuneita, ja nämä käytöskuviot tulevat muuttumaan ja kehittymään joka viikko vauvan kehittyessä. Lapsesi kasvaa silmiesi edessä, ja tämä on hyvä asia.

Vauvasi etsii muutakin kuin vain katsekontaktia

Tämä on tärkeä asia. Kun vauvasi alkaa katsoa sinua takaisin silmiin, puhu hänelle. Sanaton viestintäkin on tärkeää, mutta ne muutamat sekunnit, kun silmänne kohtaavat, ovat täydellinen hetki, jotta voisit antaa hänelle enemmän stimulaatiota.

  • Kun puhut, vauvasi saattaa vastata hymyllä. Myöhemmin tämä vastaus saattaa olla vihellys, nauru, utelias ele tai provosointi, jotta sinä jatkaisit vuorovaikutusta hänen kanssaan.
  • Ää unohda sitä, että vauvan silmät ovat kuin ovet, jotka meidän tarvitsee osata avata. Niiden takana on kokonainen maailma, jota voit stimuloida joka päivä sen taianomaisen siteen kautta, joka sinulla on lapseesi.

Sanottinpa sinulle mitä tahansa, ruoka ja hoito eivät ole ne ainoat asiat, joilla on väliä vauvan ensimmäisten kuukausien aikana. Näinä aikoina hän herää elämään. Jokaisella eleellä, kosketuksella ja sanalla tulet valaisemaan hänen mieltään, ja silmilläsi opastat häntä tiellä maailmaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.