Äidin ja lapsen kahdenkeskeiset mahtavat hetket - Äitiyden Ihme
 

Äidin ja lapsen kahdenkeskeiset mahtavat hetket

Äidin ja lapsen kahdenkeskeiset mahtavat hetket
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 14 heinäkuuta, 2018

Äidit viettävät lukemattomia hetkiä yksin lastensa kanssa. Herkät läheisyyden hetket, joissa tunteiden, tuntemusten ja siteiden verkosto kehittyy. Nämä siteet ovat tärkeässä roolissa lapsen kehityksen kannalta, ja ne myös saavat aikaan äidin universumin muuttumisen mielenkiintoisilla tavoilla.

Tämä taianomainen muutos ei kuitenkaan aina tule puheeksi. Äitiys saapuu monien muutosten kanssa, ja yksi näistä on se, että nainen jättää taakseen itsenäisyyden ja vapauden, jotka hänellä aiemmin oli. Takana ovat ystävien kanssa vietetyt illat ja hetket kumppanin kanssa.

Meidän äitien tulisi kuitenkin aina hallita tätä tilannetta jonkin verran, jotta voisimme viettää aikaa yksin ja olla sosiaalisia, ja jotta voisimme jakaa aikaa ja kokemuksia rakkaidemme kanssa.

Uusilla äideillä yksinäisyydestä tulee jaettu asia. Itse asiassa tilanne tulee olemaan näin pitkänkin aikaa. Tulette viettämään yli yhdeksän kuukautta samassa kehossa vauvasi kanssa. Lapsi tulee olemaan lähelläsi, jotta hän voisi selviytyä ja kasvaa onnellisuuden ja turvallisuuden kera.

Tulet ehkä joskus heräämään myöhään yöllä ja katsomaan kaupungin suuntaan ikkunastasi. Kaikki ovat nukkumassa – paitsi sinä, sillä pidät pientä lastasi sylissäsi.

Nämä ovat taianomaisia hiljaisuuden hetkiä, jolloin rauha ympäröi sinut. Tällöin tulet täysin tietoiseksi siitä, kuinka monet asiat elämässäsi ovat muuttuneet.

Yksinäisyys ei enää pelota sinua, sillä nyt pikkuisesi on aina rinnallasi, ja hän kasvaa vahvaksi ihmiseksi.

Hetket, jotka vietät kahden vauvasi kanssa, ovat todella tärkeitä hänelle

On mielenkintoista, kuinka viime vuosien aikana on ilmaantunut uusia tieteenaloja, jotka ovat lisä jo valmiiksi laajaan vauvojen tutkimuksen kenttään. Lääketieteen ja lastenlääketieteen lisäksi on nyt myös erikoistuneita kirjoja vanhemmuudesta, ja antropologian alakin tutkii nykyään vauvoja.

Miten sitten antropologia pystyy antamaan meille tietoa siitä, mikä on parasta lapsillemme? Tämä tieteenala käsittää ihmisen analysoinnin, eikä pelkästään kulttuurin näkökulmasta, vaan lisäksi biologiselta kannalta evoluutioon liittyen.

Sellaiset antrologit kuten James McKenna muistuttavat, että vauvat ovat nisäkkäitä, ja aivan kuten muutkin maailmaan juuri saapuneet nisäkkäät, ne tarvitsevat kaikkein eniten äidin läheisyyttä.

Kun vauva suostuu nukkumaan vain sinun sylissäsi

Monet vanhemmat valittavat siitä, että vauva ei pysty nukkkumaan yksin kehdossaan. Vauva nukahtaa ainoastaan silloin, kun sitä tuuditetaan vanhempien sylissä tai kun se saa olla vanhempien sängyssä.

Antropologit eivät näe tätä kuitenkaan ongelmana. He muistuttavat meitä eräästä asiasta: vauvoja ajaa elintärkeä selviytymisvaisto. Vauvat kokevat, että äidin ihon luota poissa oleminen on uhka, ja ne ovat peloissaan ja haavoittuvia yksin.

Tämä on normaali prosessi. Pikkuhiljaa vauvan hermosto ja aivot tulevat muodostamaan uusia yhteyksiä ja kypsymään, jotta ne voisivat päästä ylitse kaikista peloistaan. Tulee päivä, jolloin vauva nukkuu mieluummin omassa sängyssään. Hän ei enää tarvitsekaan sinua ja läheisyyttäsi, jotta voisi tuntea olonsa turvalliseksi.

Siihen asti rakkautesi ja kärsivällisyytesi on kuitenkin parasta lääkettä vauvallesi.

Luovut vapaaehtoisesti yksityisyydestäsi ja itsenäisyydestäsi

Jotkut saattavat kertoa sinulle, että “hemmottelet” lastasi. He saattavat sanoa, että lapsen kanssa nukkuminen aiheuttaa hänelle epävarmuutta ja että kaikkien itkujen huomioiminen tekee lapsesta ikuisesti riippuvaisen, ja niin edelleen.

Sinulle saatetaan sanoa kaikkea tämän tyyppistä, mutta pidä mielessäsi kuitenkin seuraavat asiat:

  • Tiede on menneisyydessä tarjonnut eräitä virheellisiä käsityksiä. Muistetaanpa vaikkapa sitä, kuinka paljon arvostettiin vielä melko vähän aikaa sitten Estivill-menetelmää.
  • Vanhempien kannattaisi luottaa omiin vaistoihinsa. Ota aina yhteyttä lastenlääkäriisi, kun sinulla on epäilyksiä, mutta kenelläkään ei ole oikeutta tuomita sitä, mitä valintoja teet lapsesi kasvatuksen suhteen.

Me äiteinä rakastamme ajan viettämistä vauvan kanssa kahden. Sen hengityksen kuuleminen, nukahtaminen meidän rinnallemme… Emme enää välitä siitä, että kello on paljon. Välitämme vain lapsistamme ja siitä, että heiltä ei puutu mitään.

Hetket, jotka saat viettää kahden vauvan kanssa, ovat vaihe joka menee ohitse nopeasti, joten nauti siitä.

Halusitpa tai et, tulee hetki jolloin tämä taianomainen läheisyys tulee väistymään toisen vaiheen edestä.

Kun vauva ottaa ensimmäiset askeleensa ja sanoo ensimmäiset sanansa, tulevat uteliaisuuden vuodet. Tämä on se jakso, kun vauva haluaa koskea ja tuntea kaiken. Jonakin päivänä vauva hyppää sylistäsi pois, jotta voisi mennä leikkimään ulos ystävien kanssa ja jotta hän voisi tutkia maailmaa ja kasvaa.

Lapset kasvavat nopeasti, mutta nämä alun hetket säilyvät meidän mielissämme ikuisuuden. Älä siis epäröi, vaan nauti jokaisesta sekunnista ja jokaisesta hengenvedosta, jonka saat kokea vauvasi kanssa kahden.

Kaikki nämä päivät tulevat ehdottomasti jättämään jälkensä. Omaan sydämeesi, mutta myös turvan, luottamuksen ja kiintymyksen peruskalliona lapsesi aivoihin. Tämä auttaa häntä kasvamaan onnelliseksi, terveeksi ja voimakkaaksi.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.