Synnytyksen jälkeinen masennus ja siitä selviäminen - Äitiyden Ihme
 

Synnytyksen jälkeinen masennus ja siitä selviäminen

Synnytyksen jälkeinen masennus ja siitä selviäminen
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Gladys González

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Raskauden aikana lähes jokainen tuleva äiti on paitsi odottavilla mielin, myös onnellinen ja innoissaan. Yllätys voikin olla suuri, kun äidin viimein saatua vastasyntyneen syliinsä, hormonit alkavat hyrrätä, ja surullinen tunne valtaa äidin. Tämä voi olla merkki synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on synnytyksen jälkeinen masennus, ja kuinka siitä selviää.

Masennushäiriön oireita ovat esimerkiksi mielialan lasku, väsymys ja saamattomuus sekä syyllisyyden tunteet. Masennusta on eri tyyppistä, ja sen vaikeusaste voi vaihdella lievistä oireista vakavaan psykoottiseen masennustilaan.

Geropsykiatriaan keskittyvä lääketieteellinen julkaisu American Journal of Geriatric Psychiatry kirjoittaa: “Masennusta esiintyy naisilla lähes kaksi kertaa enemmän kuin miehillä. Hormonaaliset tekijät saattavat vaikuttaa siihen, että masennusdiagnoosien määrä on suurempi naisilla. Naishormoneja ovat estrogeeni ja progesteroni, eli keltarauhashormoni. Estrogeenin vähäisellä määrällä vaikuttaa olevan vaikutusta masennuksen syntyyn.”

Miten synnytyksen jälkeinen masennus tunnistetaan?

Äidin synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeisen masennuksen ajoitus, oireet ja intensiteetti vaihtelevat yksilöittäin. Iso osa naisista kokee heti synnytyksen jälkeen muutaman päivän kestävää masentuneisuutta ja mielialan vaihtelua.

Noin kymmenesosalle synnyttäneistä naisista kehittyy pitkäkestoisempi ja oirekuvaltaan vakavampi masennustila. Tällaisessa tapauksessa oireet lievittyvät yleensä 2-6 kuukauden kuluessa, mutta joidenkin äitien tiedetään kärsivän synnytyksen jälkeisestä masennuksesta jopa vuoden ajan.

Synnytyksen jälkeinen masennus voidaan tunnistaa alla listattujen oireiden perusteella:

  • Saamattomuus ja vähäinen kiinnostus asioiden tekemiseen itsensä tai lapsen eteen.
  • Ärtyisyys. Jopa tavalliset arkipäivän tapahtumat voivat pahastuttaa ja saada pois tolaltaan.
  • Itkuisuus. Toistuvat surun tunteet, jotka saavat itkemään.
  • Erilaiset unihäiriöt.
  • Vakavissa tapauksissa äiti voi tuntea syyllisyyttä sekä negatiivisia tunteita vauvaa kohtaan.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen hoito

Vaikka synnytyksen jälkeisestä masennuksesta puhutaan nykyään paljon, tähän vaivaan johtavia syitä ei edelleenkään tunneta tarkasti. Emme tiedä, miksi osa äideistä selviää lievillä oireilla, kun taas osalla oireet ovat vakavia ja pitkäkestoisia. Se kuitenkin tiedetään, että raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset vaikuttavat naisen mielialaan synnytyksen jälkeen.

On normaalia tuntea olonsa hieman hermostuneeksi ja jopa ahdistuneeksi palatessaan kotiin synnytyslaitokselta. Äiti voi jopa tuntea ärtymystä ja herkistyä helposti. Synnytyksen jälkeinen herkistyminen, eli baby blues, on tavallista. Se kestää yleensä enintään kaksi viikkoa ja häviää itsestään ilman erityistä hoitoa.

Jos tämä normaali herkistymisvaihe ei mene muutamassa viikossa ohi, aletaan epäillä synnytyksen jälkeistä masennusta. Kun äiti ymmärtää, mitä hän käy läpi, hänen on helpompi saada tilanne hallintaan.

Äidin synnytyksen jälkeinen masennus

Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireiden lievittäminen

Kun synnytyksen jälkeinen masennus on tunnistettu, voidaan sen oireita helpottaa tietyin keinoin:

  • Hae apua vauvan hoitoon liittyvissä tehtävissä. Voit pyytää apua perheenjäseniltä tai ystäviltä, tai tilanteestasi salliessa, palkata lastenhoitajan auttamaan itseäsi siihen asti, että olet päässyt pahimman masennusvaiheen yli.
  • Keskustele perheenjäsentesi kanssa. Kumppanin kanssa keskusteleminen on erityisen tärkeää. Kerro hänelle, kuinka voit ja miltä sinusta tuntuu. Tällaisia tietoja ja tunteita ei saisi koskaan piilottaa lähimmältä ihmiseltä. Avoin kommunikointi on parhaaksi jokaiselle osapuolelle.
  • Vältä isojen muutosten tekemistä. Pyri välttämään sellaisia muutoksia kuten muuttaminen, matkustaminen ja opiskelun aloittaminen. Isot elämänmuutokset synnyttävät lisää stressiä ja saavat sinut voimaan entistä huonommin.
  • Lepo on välttämätöntä. Yritä nukkua, kun vauva nukkuu. Näin saat täydennettyä energiavarastojasi, mikä puolestaan kasvattaa sietokykyäsi monia asioita kohtaan.

Synnytyksen jälkeinen masennus on voitettavissa. Tiedon etsiminen voi auttaa lievittämään vaivan oireita. On olemassa lukematon määrä tietoa luonnollisista hoitokeinoista ja fyysisistä harjoitteista, joiden avulla oireita voidaan helpottaa.

Äidin on tärkeä ymmärtää, että masennusoireet eivät ole hänen oma syynsä. Paras neuvo, jonka voimme antaa, on pysähtyä ja mietiskellä tätä uskomatonta alkamassa olevaa elämänvaihetta – äitiyttä. Myös vauvan säännöllinen halailu ja suukottelu tekee hyvää synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsivälle äidille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.