Pojan sukupuolielimet: vältä vetämästä peniksen ihoa - Äitiyden Ihme
 

Pojan sukupuolielimet: vältä vetämästä peniksen ihoa

Pojan sukupuolielimet: vältä vetämästä peniksen ihoa

Viimeisin päivitys: 25 heinäkuuta, 2018

Nykyäänkin moni lääkäri ja terveydenhoitoalan ammattilainen eri puolilla maailmaa valitsee sen menettelyn, että vetää poikavauvan peniksen ihoa taaksepäin niin pian kuin mahdollista. Tämä prosessi on sellainen, että ihoa vedetään, kunnes se saa maksimaalisen sietokyvyn.

Menettely voi kuitenkin aiheuttaa paljon kipua, verenvuotoa ja pakotettua hankausta. Jotkut lääkärit kuitenkin edelleen uskovat, että näin voidaan kenties estää tulevia ongelmia.

Jotkut asiantuntijat ovat sitä mieltä, että vaikka tämä onkin lapselle hiukan epämukavaa, se estää suurempia ongelmia syntymästä myöhemmin. Sen nähdään esimerkiksi estävän mahdollisen kirurgisen toimenpiteen, joka joudutaan tekemään silloin, kun iho ei vetäydy luonnollisesti.

Usein uskotaan myös, että tämä prosessi ei vaikuta lapsen kehitykseen ihon parantumisen jälkeen.

Esinahan ongelmat voivat tehdä äidin elämästä hiukan monimutkaisempaa pojan syntymän jälkeisinä päivinä.

Aiemmin oli kauan niin, että näitä ongelmia ei ratkottu ennen kuin oli lopulta todella tarpeen, mutta nykyisin on käytössä uudet menetelmät.

Miten vauvan peniksen ihon vetäminen liian aikaisin on haitaksi?

äiti ja vauva

Erään artikkelin mukaan, jonka on julkaissut lastenlääkäri nimeltään JM Garat ja jonka aihe on “esinahan perinteinen käsittely”, kaikki riippuu kyseessä olevan lapsen kehityksestä.

Tämän lääkärin kokemuksen mukaan vain neljällä prosentilla lapsista tulisi peniksen ihoa vetää taakse. Muiden kohdalla kuitenkin tulisi odottaa, kunnes ikää on viisi vuotta (92 % pojista).

2-3-vuotiaiden kohdalla on joidenkin lastenlääkäreiden mielestä jo syytä olla huolissaan vetäytymisen viivästymisestä. Tämä johtaa sitten phimoosin eli esinahan kireyden diagnosointiin ennenaikaisesti.

Garatin tutkimuksen mukaan noin 50 %:lla pojista esinahka voidaan vetää taakse 12:n kuukauden iässä. Kun ikää on kaksi vuotta, noin 75 %:lla tämä onnistuu, ja kolmen vuoden iässä noin 90 %:lla.

Siten meidän tulisikin ymmärtää, että kaikilla pojilla ei ole sama tilanne. On siis tärkeää odottaa ja katsoa, kuinka lapsi kehittyy.

Esimerkiksi on niin, että sillä neljällä prosentilla pojista esinahka voidaan vetää taakse jo syntymästä lähtien, joillakin lapsilla ei ole mitään ongelmaa, mikäli lääkäri tekee näin.

Ottaen huomioon, että 90 %:n kohdalla tulisi odottaa, kunnes he ovat viisivuotiaita, on täysin selvää, että ei ole suositeltua pakottaa ihoa vetäytymään liian varhain.

Vaikka eri mieltä olevat puolet uskovatkin, että juuri he ovat tässä asiassa oikeassa, spontaanin kehityksen tapahtumisen mahdollistaminen tuntuu kuitenkin olevan se selkeä oikea ratkaisu.

Ole siis kärsivällinen, pidä alue puhtaana ja odota oikeaa aikaa – tämä on se kaikkein mukavin menettely ihan kaikille.

Siten suositellaan myös sitä, että lääkärit ja sairaanhoitajat eivät tekisi mitään vauvan penikselle.

Esinahan vetäytymisen prosessi

syntymä

Japanilaisilla lapsilla vuonna 1996 tehdyn tutkimuksen mukaan keho on valmis suorittamaan tämän prosessin jo ihan alusta lähtien.

Syntymän hetkellä peniksen iho alkaa kehittyä, jotta voitaisiin välttää mahdolllisuus phimoosista.

Erään kerroksen tulee kuitenkin pysyä paikoillaan, jotta rauhanen säilyisi suojattuna ja myös jotta keho voisi torjua mahdollisia tulehduksia.

Kuten me kaikki tiedämmekin, kontakti virtsan ja ulosteen kanssa voi saada aikaan rauhasen tulehtumisen, sillä se jää ilman luonnollista suojustaan. Siten ihossa onkin tiukkuutta, joka estää sitä menemästä taaksepäin liian helposti.

Tämän vuoksi ihoa voidaan liikuttaa vain voimakkaalla vedolla, joka voi aiheuttaa haavoja ja arpia. Esinahan vetäytymisen prosessi tapahtuu vasta silloin, kun lapsi on siihen valmis.

Mainitsemamme tutkimuksen mukaan 40 %:lla poijista on tällainen rengas yhden vuoden iässä. Vasta pojan kasvaessa tämä rengas alkaa sitten kadota.

On myös ihon kiinnittymistä rauhasiin. Tämä voi viedä aikaa hävitäkseen, ja ihoa ei tulisi irrottaa voimaa käyttäen.

Noin 73 %:lla pojista voi olla jonkin verran kiinnittymistä 6-7-vuoden iässä. Nämä tapaukset eivät kuitenkaan ole phimoosiksi luokiteltavia, ja ne tulevat lievittymään omaan tahtiinsa.

Parasta, minkä voit tehdä, on vetää ihoa vähitellen joka kerta kun lapsesi kylvetetään. Tee tämä hellävaraisesti eli ilman, että vedät ihoa liikaa kerralla.

Riippuen tilanteesta, pojalla saattaa olla vähemmän tai enemmän ihon kiinnittymistä, joka hidastaa vetäytymisen prosessia. Totuus asiasta on kuitenkin se, että voidaan odottaa pitkäänkin ilman, että olisi tarvetta alkaa miettiä kirurgista toimenpidettä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.