Mikä on paras ikä lapselle ottaa reiät korviin?

Mikä on paras ikä lapselle ottaa reiät korviin?

Viimeisin päivitys: 24 maaliskuu, 2021

Kun puhutaan lasten muodista ja asusteista, lapsen korvien lävistäminen korvakoruja varten on kiistanalainen puheenaihe. Melipiteet jakautuvat kahtia, sillä jotkut vanhemmat haluavat lapselleen reiät korviin jo varhaisessa iässä, kun taas toiset vanhemmat ovat täysin lapsen korvien lävistämistä vastaan.

Joissakin kulttuureissa vanhemmat odottavat tyttärensä kasvavan ikään, jossa hän voi itse päättää, haluaako korvansa lävistettävän vai ei. Esimerkiksi Suomessa ja muissa Pohjois-Euroopan maissa sekä Belgiassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa on harvinaista nähdä reiät pienen lapsen korvissa.

Toisissa kulttuureissa – kuten Espanjassa ja Latinalaisessa Amerikassa – perinteeseen kuuluu, että tyttölapsen korvat lävistetään jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Näissä maissa vauvan korviin saatetaan tehdä reiät vain muutamia tunteja tai päiviä hänen syntymänsä jälkeen. Korvan lävistämisen uskotaan olevan tällöin kivuttomampaa kuin lapsen ollessa vanhempi, sillä silloin lapsi ymmärtää jo paremmin, mitä hänelle tapahtuu.

Mikä on paras ikä lapselle ottaa reiät korviin?

Kuten huomaat, ei ole yksimielisyyttä siitä, mikä olisi hyvä ikä lapselle ottaa korviin reiät. Jotkut terveysjärjestöt ovat todenneet, että olisi parempi odottaa korvien lävistämistä, kunnes lapsi on vanhempi, ja kyvykäs hoitamaan korvareikiään. Toiset sen sijaan eivät näe mitään ongelmaa siinä, että lapselle laitetaan korviin reiät jo hvyin nuorella iällä.

Mikä on paras ikä lapselle ottaa reiät korviin?

American Academy of Pediatrics eli AAP toteaa, että niin kauan, kun lapsen korviin tehtävät lävistykset on tehty oikein ja huolellisesti, sekä korvareikiä hoidetaan hyvin muutaman viikon ajan lävistyksen oton jälkeen, komplikaatioiden esiintymisen riski on matala. AAP ei siis ole pienten lasten korvien rei’itystä vastaan.

AAP kuitenkin suosittelee, että lapsi on saanut ensimmäiset rokotteensa toiseen ikävuoteen mennessä, ennen kuin lapsen korviin tehdään reikiä.

Odottaminen saattaa olla kuitenkin joillekin espanjalaisille tai latinalaisille äideille vaikeaa, sillä pienen vauvan korvien lävistäminen on niin syvälle kulttuuriin juurtunut perinne.

Loppujen lopuksi, lapsen korvien lävistäminen on jokaisen lapsen vanhemman henkilökohtainen päätös. Tärkeintä on olla tietoinen kaikesta korvien lävistämiseen liittyvästä tiedosta, jotta epämiellyttäviltä komplikaatioilta vältyttäisiin.

Lapsen korvien lävistäminen turvallisesti

 1. Jos haluat, että vauvasi korviin tehdään reiät pian synnytyksen jälkeen, eikä synnytyssairaalassasi rei’itetä lapsen korvia, kysy lastenlääkäriltäsi, missä vauvan korvat voidaan lävistää turvallisesti ja oikeilla välineillä.
 2. Varmista, että lapsen ensikorvakorut ovat 14 karaatin kultaa, sillä korvakorujen ollessa jotain muuta materiaalia, ne voivat aiheuttaa tulehduksia tai allergisia reaktioita.
 3. Lapsen ensikorvakorujen tulee olla nappikorvakorut, jotka eivät tartu kiinni esim. vaatteisiin. Vauvat liikkuvat paljon, joten vältä isoja tai pitkänmallisia korvakoruja. Parhaimmat korvakorut ovat pieniä ja pyöreänmallisia.
 4. Korvan lävistyksen suorittavan ammattilaisen tulee käyttää steriloituja välineitä.  Varmista, että hän noudattaa turvallisuusohjeita sekä kunnioittaa terveyttä vähentääkseen komplikaatioiden riskiä.
 5. Kysy lääkäriltäsi, jos on mahdollista käyttää paikallista puudutusta. Korvan reiän tekeminen kestää vain pari sekuntia, mutta se kuitenkin aiheuttaa hetkellistä kipua vauvalle. Jos murehdit lapsesi kärsivän korvan lävistämisestä, voit pyytää paikallista puudutusta korvalehteen.
Vauvan korvien lävistäminen tulee tehdä turvallisesti ja vauvan terveyttä kunnioittaen

Parhaat korvakorut vauvalle ja pienelle lapselle

 • Korvakorun tulisi olla valmistettu hypoallergeenisesta eli vähän allergisoivasta materiaalista, jotta vältytään allergisilta reaktioilta. Hypoallergeenisia metalleja ovat esim. 14 karaatin kulta sekä täyshopea.
 • Korvakorun tulisi olla yksinkertainen nappikorvakoru. Älä laita lapsellesi roikkuvia korvakoruja, jotka tarttuvat helposti esim. vaatteisiin, tai joita lapsi pääsee vetämään.
 • Korvakorun paksuus: Korvakorun osa, joka menee korvalehden läpi, tulee olla niin ohut kuin mahdollista.
 • Korvakorun taustan tulee olla pyöreä, eikä terävä, niinkuin monessa aikuisen korvakorussa.

Miten lapsen korvia tulee hoitaa?

 1. Kerro lastenlääkärillesi, että aiot ottaa lapsellesi korviin reiät. Keskustele lääkärin kanssa asiasta ennen korvien lävistämistä, välttyäksenne ikäviltä komplikaatioilta.
 2. Lapsi voi pitää ensikorvakoruja kuuden viikon ajan, jos ei ilmene minkäänlaisia allergisia tai tulehduksellisia reaktioita.
 3. Näiden ensimmäisten kuuden viikon ajan, puhdista lapsen korvat hieromalla pieni tippa alkoholia sormenpäilläsi korvalehteen. Pidä huoli, että kätesi ovat puhtaat!
 4. Pyöräytä korvakoruja ainakin kerran päivässä. Älä kuitenkaan kiristä niitä.
 5. Joka kerta, kun kylvetät vauvaasi, muista kuivata korvalehtien alue hyvin, niin että sinne ei jää kosteutta.
 6. Noin kuuden viikon jälkeen, korvareikien tulisi olla täysin parantuneet, jolloin voit vaihtaa korvakorut toisiin.

Näiden vinkkien ja suositusten avulla voit tehdä päätöksen siitä, milloin haluat lapsellesi korviin reiät.

Se saattaa kiinnostaa sinua...
Näin puhdistat lapsen korvat oikein
Äitiyden IhmeLue se Äitiyden Ihme
Näin puhdistat lapsen korvat oikein

Vaha on suojaava aine, mutta kun sitä on liikaa, se aiheuttaa tukkeumia, jotka ovat hyvin ärsyttäviä. Siten lapsen korvien puhdistaminen onkin hyvin tärkeä asia, mutta onneksi myös erittäin helppo.