Täysi synnytyksestä palautuminen vie vuoden - Äitiyden Ihme
 

Täysi synnytyksestä palautuminen vie vuoden

Täysi synnytyksestä palautuminen vie vuoden
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 06 toukokuuta, 2019

Moni sanoisi tämän olevan liiottelua, mutta nainen todella tarvitsee kokonaisen vuoden, jotta synnytyksestä palautuminen voisi toteutua täysin. Eräs viimeaikainen tutkimus tekee hyvin selväksi, että kuuden viikon äitiysloma – joka on joissain maissa monen naisen karu todellisuus – ei kuvasta sitä, mitkä ovat juuri synnyttäneen naisen todelliset tarpeet.

Julie Wray, joka on tutkija Stanfordin ylioistossa, toteutti tutkimuksen synnytyksen jälkeisestä elämästä naisilla useissa maissa ympäri maailmaa. Hän osoitti, että vaikka jokainen nainen onkin oma yksilönsä, keskimäärin uusi äiti tarvitsee ainakin 12 kuukautta toipuakseen synnytyksestä sekä fyysisesti että henkisesti.

Tämä tieto ei ole kuitenkaan merkki siitä, että naiset olisivat heikkoja. Äitiys on kenties kaikkein vaikein, kaunein ja omistautumista vaativin työ maailmassa. Vaikka suuri osa naisista maailmalla palaakin työelämään jo ei niin kovin monen viikon jälkeen, tämä ei kuitenkaan tarkoita, että naisen keho olisi toipunut täysin.

Tämä onkin asia, joka tulisi ottaa huomioon ihan kaikkialla. Sen ei tulisi näkyä vain siten, että äitiys- ja isyyslomat olisivat näitä tarpeita paremmin vastaavia koko maailmassa, vaan on tärkeää myös edistää parempaa tietoisuutta ja strategioita fyysisen, psykologisen ja sosiaalisen terveyden alueilla.

Katsotaan sitten eräitä mielenkiintoisia faktoja, jotka auttavat ymmärtämään tätä aihetta paremmin.

Synnytyksestä palautumisen jakso on vaikea aika

Synnytyksestä palautumisen alkaa välittömästi synnytyksen jälkeen ja kestää siihen asti, että äidin keho palaa raskautta edeltävään tilaan – tämä tarkoittaa niitä fyysisiä ja hormonaalisia piirteitä, joihin nainen on tottunut.

Ajatellaan yleisesti, että synnytyksestä toipumisen jakso on keskimäärin 40 päivää. Eräs asia, joka joskus jää tässä huomioimatta, on se että synnytyksestä palautumisessa on itse asiassa kolme vaihetta. Nyt kuvaamme nämä jaksot yksityiskohtaisesti.

Synnytyksestä palautumisen vaiheet

  • Akuutti synnytyksestä palautuminen: tämä kestää noin vuorokauden, ja siihen kuuluu fyysinen toipuminen synnytyksestä. Jakso käsittää kohdun supistumisen, synnytyksen jälkeisen vuodon ilmenemisen ja rintamaidon tuotannon alkamisen.
  • Akuutin vaiheen jälkeinen palautumisen jakso kestää noin 45 päivää, kuukautisiin asti.
  • Viimeisin palautumisen vaihe voi kestää jopa 12 kuukautta, ja asiantuntijoiden mukaan tämä käsittää naisen kehon palautumisen täysin synnytyksen jälkeen.
    drawing of baby in the womb

Muutokset naisen elimistössä synnytyksestä palautumisen aikana

  • Muutokset verenkierron järjestelmässä: äidin sydämen lyöntinopeus palaa normaaliksi synnytyksen jälkeen, ja itse asiassa on tavallista, että verenpaine alenee jonkin verran synnytyksen jälkeisen muutaman viikon aikana. Tästä on siis oltava tietoisia, ja on myös tavallista, että naiselle kehittyy peräpukamia.
  • Hormonaaliset muutokset liittyen progesteroniin, umpirauhasiin ja käpyrauhaseen. Tämä on yhteydessä maidontuotantoon.
  • Naisen vatsan koko pienenee, jotta pallean asento voi palata normaaliksi, mikä mahdollistaa hengittämisen syvemmin.
  • Vatsa ja suolisto voivat myös kokea muutoksia, ja sen vuoksi muutaman viikon ajan synnytyksen jälkeen nainen kärsii huonosta ruoansulatuksesta, ummetuksesta ja ruokahalun vähyydestä.
  • Synnytyksen jälkeisinä kuukausina on tavallista kärsiä virtsatietulehduksista, sillä rakon lihasten kunto palautuu.
  • Tulee myös ottaa huomioon sellainen fakta, että monella naisella on heikentynyt vastustuskyky synnytyksen jälkeen.

Ajatus siitä, että naisen keho toipuu jo kuuden viikon jälkeen, on pelkkää unelmaa

Kun nainen synnyttää, alle päivässä hän ryhtyy elämään uutta elämää, jonka vain äiti voi ymmärtää ja kokea – tämä siis huolimatta synnytyksen tai keisarileikkauksen aiheuttamista kivuista. Hän ryhtyy toimiin ja hoitaa vauvaa aina silloin, kun se tarvitsee äitiään.

Huolimatta siitä, kuinka vähän unta nainen saa, kuinka mielettömän uupunut hän on, ja huolimatta siitä kummallisesta prosessista, jonka tuntemattomaksi muuttunut keho joutuu käymään lävitse. Kehoon sattuu yhtä paljon kuin se pelottaa naista kaikkien siinä tapahtuvien muutosten vuoksi.

Äiti tekisi mitä tahansa lapsensa eteen. Jos äidin kuitenkin täytyy mennä töihin, hän joutuu joissakin tapauksissa jo kuudessa viikossa erottamaan itsensä vauvasta, jotta hän voisi palata ammatilliseen maailmaan. Vaikka keho ei olekaan vielä toipunut, ja vaikka tunteet ovatkin villeinä ja keskittyvät vain ja ainoastaan vauvaan.

Usein esimerkiksi otetaan Pohjoismaat, joissa fyysinen, hormonaalinen ja tunnetason todellisuus synnytyksen jälkeen on yleisesti paremmassa tietoisuudessa. Äitiyslomat, jotka kestävät jopa 16 kuukautta, saavat suuren ihailun niissä maissa, joissa hyvin moni äiti palaa aivan liian aikaisin töihin.

Tämä käytäntö, joka Pohjoismaissa on, liittyy myös moniin isiin. Täällä ymmärretään hyvin, että vanhemmuus on kahden ihmisen työ, ja että ensimmäisinä vauvan kuukausina   ei tulisi ajatella vain vauvan ja äidin yhteiseloa.

Nämä sosiaalipolitiikan menettelyt ovat kovin monessa maassa kuitenkin vain unelmaa. Pohjoismaisen hyvinvoinnin nähdään muualta katsottuna olevan kansan aidon ja todellisen harkinnan käsissä – koskien ihmisten omia tarpeita ja myös uusien sukupolvien tarpeita. Suomikin on äärimmäisen kehittynyt maa tässä suhteessa, ja miljonat naiset voivat vain haavailla äitien täällä saamasta kohtelusta. On selvää, että kuuden viikon äitiysloma ei ole tarpeeksi, jotta äiti voisi toipua täysin synnnytyksestä.

Äiti pystyy kyllä tällöin tekemään työnsä, siitä ei ole epäilystä, ja myös tekemään sen hyvin. Keho kuitenkin tuntee kipua, ja lisäksi äiti jää vaille sitä arvokasta aikaa, jota tarvitaan hyvin oleellisen siteen vahvistamiseksi vauvan ja sen vanhemman välillä.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.