Lihominen raskauden aikana - mikä on normaalia? - Äitiyden Ihme
 

Lihominen raskauden aikana - mikä on normaalia?

Lihominen raskauden aikana on aihe, joka askarruttaa monia. On yleistä, että nainen miettii montako kiloa tulisi lihoa raskauden aikana. Tietoisuus auttaa tekemään tarvittavat varotoimet, jotka edesauttavat tervettä raskautta.
Lihominen raskauden aikana - mikä on normaalia?

Viimeisin päivitys: 24 helmikuuta, 2020

Paino on eräs asioista, joihin kiinnitetään eniten huomiota raskauden aikana, sillä se saattaa liittyä joihinkin sairauksiin. Ei kuitenkaan ole olemassa mitään selkeää rajaa painonnousulle raskauden aikana. Se, kuinka monta kiloa paino nousee raskauden aikana, vaihtelee naisesta toiseen.

On hyvä välttää aiheen pakonomaista ajattelua ja kiinnittää huomiota siihen, mitä syöt. Ruokavalio vaikuttaa omaasi sekä lapsesi terveyteen.

Painonnousu raskauden aikana

Lihominen raskauden aikana on aihe, johon liittyy useita uskomuksia ja väitteitä, ja näitä on hyvä pohtia. Eräs teemoista on se tila, jossa raskaana oleva äiti oli hedelmöityksen aikana.

Tässä mielessä raskaana olosta erityisen hoikkana tai ylipainoisena voi tulla riskitekijä. On hyvin tärkeää tarkkailla ruokavaliota, jotta se ei ole haitallinen lapsen terveydelle.

Muita tekijöitä, jotka vaikuttavat painonnousuun raskauden aikana, ovat nesteen kerääntyminen ja ravinnon tarkkailu. Tärkeitä tekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon, ovat muun muassa:

  • Lapsen paino
  • Istukan paino
  • Lepotyynyneste
  • Kohdun kasvu
  • Verenkierto
  • Rintakudoksen ja rasvakertymien paino
Lihominen raskauden aikana - mikä on normaalia?

Lihominen raskauden aikana – montako kiloa painon tulisi lisääntyä?

Tämä vaihtelee raskaana olevan naisen mukaan, sillä jokainen keho ja siten jokainen raskaus on erilainen. Kuitenkin asiantuntijoiden mukaan keskimääräinen painonnousu raskauden aikana on 7-16 kiloa. Jotkut sanovat painon nousevan noin kilon kuukaudessa, ja toiset ehdottavat seuraavanlaista asteittaista painonnousua:

  • Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana: 1,5-2 kg
  • Toisen raskauskolmanneksen aikana: 3-5 kg
  • Viimeisellä raskauskolmanneksella: n. 1,5, kg/kuukausi

On myös ehdotettu, että jos raskaana oleva nainen oli raskaaksi tullessaan alipainonen, voi paino nousta jopa 16 kg. Normaalipainoisen naisen paino voi lisääntyä 12-15 kiloa, ja ylipainoisen naisen paino voi nousta 6-10 kg. Jos on kyse ylipainoisen naisen raskaudesta, painonnousu voi olla 4-8 kg.

Ihanteellista olisi, että lihominen raskauden aikana syntyisi terveellisestä ruokavaliosta, joka sisältää kaikki tarvittavat ravinteet lapselle ja äidille.

Mitä raskaana olevan naisen tulisi syödä?

Kun saat tietää olevasi raskaana, sinun tulee omaksua terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio. Yleisesti ottaen ravitsemuslääkärit suosittelevat päivittäisen energiamäärän lisäämistä seuraavanlaisesti:

  • Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana: 1800 kcal/päivä
  • Toisen raskauskolmanneksen aikana: 2200 kcal/päivä
  • Viimeisellä raskauskolmanneksella: 2500-2600 kcal/päivä

Ruokavalioon tulisi liittää päivittäinen liikunta raskauden vaiheen mukaisesti. Suositeltavaa on, että suurin osa asteittaisesta kalorimäärän lisäämisestä syntyisi enimmäkseen proteiinipitoisista ruoista. Tämä johtuu siitä, että niistä saatavat ravinteet ovat erityisen tärkeitä sikiön normaalille kehitykselle.

Ihanteellista olisi että painonnousu syntyisi terveellisestä ruokavaliosta, joka sisältää kaikki tarvittavat ravinteet lapselle ja äidille.

Suosituksia painonnousun tarkkailuun raskauden aikana

Välttyäksesi epävarmuudelta, johon huoli normaalista painonnoususta raskauden aikana saattaa johtaa, on erittäin tärkeää pitää tilanne hallinnassa. Jotta painosi pysyisi normaalina, ota käyttöösi seuraavat suositukset:

Tasapainoinen ruokavalio

Vähennä tyydyttyneiden rasvojen syömistä ja lisää omega-3-rasvahappojen määrää. Näitä rasvoja on mm. kalassa, pähkinöissä ja pellavansiemenissä. Tällaiset ruoat ovat hyödyllisiä lapsen kasvulle ja keskushermoston kehitykselle.

Tietoisuus siitä, montako kiloa painon tulee nousta raskauden aikana, auttaa sinua tekemään parempia valintoja ja välttämään riskejä.

Käy gynekologin luona tarkastuksessa

Gynekologinen tarkastus kuukausittain auttaa synnytyslääkäriä arvioimaan sikiön kasvua ja tarkistamaan, onko ruokavaliosi sopiva. Lisäksi gynekologi mittaa verenpaineen sen määrittämiseksi, onko nesteitä kertynyt.

Välipalat aamu- ja iltapäivällä vähentävät ahdistusta. Lisäämällä välipaloja voit syödä aterioilla vähemmän, ja näin vältät liiallista painonnousua.

Lihominen raskauden aikana - mikä on normaalia?

On myös hyvä juoda kaksi litraa vettä päivittäin. Kaupallisia mehuja ja virvoitusjuomia tulisi välttää, vaikka ne olisivatkin ravitsevia, sillä ne sisältävät suuria määriä sokeria. On myös tärkeää harrastaa säännöllisesti liikuntaa terveydentilasta riippuen. Liikunta voi olla kevyitä kävelyretkiä, vesiliikuntaa tai muuta ammattitaitoisen henkilökunnan valvomaa liikuntaa.

Tietoisuus siitä, montako kiloa painon tulee nousta raskauden aikana, auttaa sinua tekemään parempia valintoja ja välttämään riskejä. Muista syödä kahdelle, älä kahden edestä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Frederick IO, Williams MA, Sales AE, Martin DP, Killien M. Pre-pregnancy body mass index, gestational weight gain, and other maternal characteristics in relation to infant birth weight. Matern Child Health J. 2008;12(5):557-67. 5.
  • San Román, Mª A. Aumento de peso durante el embarazo. Modificaciones fisiológicas relacionadas con la ganancia de peso y necesidades nutricionales. Trabajo de Fin de Grado. Escuela Universitaria de Enfermería ‘Casa de Salud Valdecilla’. 2013. [En línea].
  • Schieve LA, Cogswell ME, Scanlon KS. Trends in pregnancy weight gain within and outside ranges recommended by the Institute of Medicine in a WIC population. Matern Child Health J. 1998;2(2):111-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.