Sikiön ympärille kiertynyt napanuora raskauden ja synnytyksen aikana
 

Sikiön ympärille kiertynyt napanuora raskauden ja synnytyksen aikana

Sikiön ympärille kiertynyt napanuora raskauden ja synnytyksen aikana
Nelton Ramos

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Nelton Ramos.

Kirjoittanut Yamila Papa

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Yksi tulevien vanhempien isoimmista huolista raskauteen ja synnytykseen liittyen on mahdollinen napanuoran kiertyminen sikiön ympärille. Sikiön ympärille kiertynyt napanuora on varsin yleinen ongelma, sillä tilastojen mukaan jopa yksi viidestä lapsesta syntyy napanuora kaulan tai muun ruumiinosan ympärillä. Yleensä napanuoran kietoutuminen ei kuitenkaan aiheuta erityistä haittaa.

Mitä sikiön ympärille kiertynyt napanuora tarkoittaa?

Sikiön ympärille kiertynyttä napanuoraa pidetään vakavana raskauden aikaisena komplikaationa, joka yhdistetään sikiön terveysongelmiin ja synnytyksen aikaisiin komplikaatioihin. Ennen kuin vastaamme kysymykseen siitä, onko napanuoran kiertyminen sikiön ympärille vaarallista, on tärkeä tietää hieman enemmän napanuorasta. Tämä sikiön ja äidin välisestä aineenvaihdunnasta huolehtiva putki on yleensä noin 50 senttimetrin pituinen, mutta kasvaa joissain tapauksissa jopa metrin mittaan. Pituutensa vuoksi napanuora voi kiertyä vauvan käsien, jalkojen, vartalon tai jopa kaulan ympärille.

Tilanteen vakavuus riippuu tietysti siitä, minkä kehon osan ympärille napanuora on kiertynyt ja kuinka tiukasti se puristaa lasta. Napanuoran pituuden lisäksi yleisimmät syyt napanuoran kiertymiseen vauvan ympärille ovat vauvan liikkeet, jotka voivat aiheuttaa sotkeutumisen napanuoraan sekä lapsiveden liiallinen määrä, jolloin napanuoralla on tavallista enemmän tilaa liikkua.

Vaikka napanuoran kiertyminen sikiön ympärille voi kuulostaa epänormaalilta ja oudolta, tilastojen mukaan yksi viidestä lapsesta syntyy napanuora kaulan tai muun ruumiinosan ympärille kiertyneenä. Äiti ei voi tehdä mitään konkreettista estääkseen napanuoran kiertymistä, vaan tilanteen valvominen ja vahinkojen syntymisen estäminen on lääkäreiden, kätilöiden ja sairaanhoitajien työtä.

Onko napanuoran kiertyminen vaarallista?

Suurimmassa osassa tapauksia napanuoran kiertyminen ei aiheuta sikiölle ongelmia, eikä estä alatiesynnytystä. Edes se, että napanuora on kiertynyt vauvan kaulan ympärille, ei yleensä pakota keisarileikkaukseen. Ainoa sopiva hetki suoristaa napanuora ja poistaa se vauvan ympäriltä, on synnytyksen aikana. Kätilöillä ja lääkäreillä on kolme keinoa napanuoran suoristamiseksi. Lähes kaikissa tapauksissa kätilö odottaa vauvan pään olevan näkyvillä ja liu’uttaa sitten napanuoran pään yli. Toista tekniikkaa käytetään vain 9 prosentissa tapauksista, ja siinä kätilö tai lääkäri odottaa, kunnes vauva on kokonaan ulkona. Vauvaa pidetään äidin haarojen lähellä ja kallistetaan siten, että napanuora liukuu hänen kehonsa yli.

Sikiön ympärille kiertynyt napanuora raskauden ja synnytyksen aikana

Jos napanuoran huomataan olevan syntymättömän vauvan kaulan ympärillä niin, että se vaikeuttaa lapsen hapensaantia, lääkäri voi katkaista napanuoran vauvan ollessa vielä äidin sisällä. Tätä keinoa käytetään kuitenkin ainoastaan hätätapauksissa ja vain noin sadasosassa kaikista tapauksista.

On olemassa monia tarinoita vaaroista, joita kaulan tai raajan ympärille kietoutunut napanuora voi aiheuttaa. Komplikaatioita kuitenkin esiintyy vain yhdessä prosentissa tapauksista, eivätkä ne yleensä ole hengenvaarallisia vauvalle. On kuitenkin totta, että joissain tapauksissa napanuora kiertyy lapsen ympärille hyvin tiukasti vaarantaen tämän terveyden. Tällaisessa tapauksessa hoitohenkilökunta arvioi, tarvitaanko hätäsektio vai voidaanko odottaa ja seurata vapauttavatko vauvan liikkeet napanuoran.

Napanuoran esiinluiskahdus

Haluamme mainita myös napanuoran esiinluiskahduksen mahdollisuuden. Tällä tarkoitetaan tilannetta, jossa sikiökalvon rikkoutumisesta johtuen napanuora työntyy kohdunkaulasta emättimeen ennen synnytystä tai sen aikana ennen lapsen syntymää. Tällaisessa tilanteessa napanuora jää helposti puristuksiin, mikä voi aiheuttaa vauvalle hapenpuutetta ja pahimmillaan menehtymisen.

Napanuoran esiinluiskahdus on usein yhteydessä perätilasynnytykseen ja monisikiöraskauteen. Myös runsas lapsiveden määrä, pitkä napanuora, tarjontavirheet ja lantion ahtaus altistavat napanuoran esiinluiskahdukselle.

Synnytyksen aikaiset komplikaatiot

Suurin osa lapsista syntyy ilman ongelmia, etenkin, kun odottava äiti on osallistunut raskauden aikana neuvolan seurantaan ja tarvittaviin tutkimuksiin. Komplikaatioiden mahdollisuus on kuitenkin aina olemassa, ja napanuoran lapsen ympärille kiertyminen on vain yksi mahdollisista ongelmista. Seuraavaksi listaamme neljä muuta mahdollista komplikaatiota.

Sikiön ympärille kiertynyt napanuora raskauden ja synnytyksen aikana

1. Synnytys ei etene luonnollisesti

Joissain tapauksissa synnytys ei etene luonnollisesti esimerkiksi äidin voimien vähenemisen, vauvan heikentyneiden sydänäänten, supistusten vähenemisen tai liian vähän auenneen kohdunkaulan vuoksi. Myös äidin lantion ja vauvan pään koon epäsuhde voi koitua ongelmaksi. Tietyissä tilanteissa apuna voidaan käyttää imukuppia, jotta vauva saadaan syntymään mahdollisimman nopeasti. Synnytyksen aikainen hätätilanne voi johtaa myös hätäsektioon.

2. Muutokset sikiön sydänäänissä

Sikiön voinnin seuraamiseksi synnytyksen aikana on useita menetelmiä. Muutokset sikiön sydämen lyöntitiheydessä voivat olla merkki happivajeesta, jonka voi aiheuttaa esimerkiksi se, että kohdun supistelu vähentää istukan verenkiertoa. Hätätapauksessa suoritetaan keisarileikkaus.

3. Hartiadystokia

Hartiadystokia on harvinainen tilanne, jossa lapsi juttuu hartioistaan kiinni äidin lantioon. Tällaisessa tapauksessa kätilön tai lääkärin täytyy kääntää lapsi sellaiseen asentoon, että hän mahtuu syntymään.

4. Istukan ennenaikainen irtoaminen

Noin joka sadannessa raskaudessa istukka irtoaa ennenaikaisesti. Tämä aiheuttaa äidille verenvuotoa emättimestä ja kivuliasta kohdun supistelua. Irtoaminen heikentää istukan toimintaa ja vaikuttaa näin sikiön hapen saantiin. Hoitona on yleensä keisarileikkaus ja äidin verenvuotosokin hoito. Lievissä tilanteissa, joissa vain pieni osa istukkaa on irronnut, eikä sikiö kärsi hapenpuutteen oireista, voidaan tilannetta ja äidin ja lapsen vointia jäädä seuraamaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.