Keisarileikkauksen evolutiiviset vaikutukset naisen kehoon - Äitiyden Ihme
 

Keisarileikkauksen evolutiiviset vaikutukset naisen kehoon

Keisarileikkauksen evolutiiviset vaikutukset naisen kehoon

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

“Hyvin kapealanteiset naiset eivät olisi selvinneet synnytyksestä 100 vuotta sitten. Tänä päivänä asia on toisin, ja näiden naisten tyttäret perivät äitiensä geenit.” Näin totesi Philipp Mitteroecker, yksi lukuisista tutkijoista, jotka selvittivät, millaisia ovat keisarileikkauksen evolutiiviset vaikutukset naisen kehoon. Mitteroecker painottaa, että tutkimuksen tarkoituksena ei ole kritisoida sektiota lääketieteellisenä toimenpiteenä, vaan osoittaa, että tehdyillä keisarileikkauksilla on ollut vaikutusta evoluutioon.

Ennen keisarileikkauksen olemassaoloa kapean lantion määrittävät geenit eivät olisi siirtyneet äidiltä tyttärelle, sillä molemmat olisivat menehtyneet synnytyksen aikana. Nykyään, kiitos sektion mahdollisuuden, myös kapealanteiset naiset pystyvät synnyttämään ja samalla välittämään geeninsä tyttärilleen. Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tultiin siihen päätelmään, että keisarileikkausten suorittamisella on ollut vaikutusta ihmisten evoluutioon.

Keisarileikkauksen evolutiiviset vaikutukset naisen kehoon

Keisarileikkauksen evolutiiviset vaikutukset naisen kehoon

Tutkijoiden mukaan tapaukset, joissa lapsi ei mahdu synnytyskanavan läpi, ovat lisääntyneet. 1960-luvulla 30 lasta tuhannesta ei mahtunut synnytyskanavan läpi, kun nykyään luku on 36 tuhannesta. Itävaltalaiset tutkijat uskovat trendin jatkuvan, mutta ei menevän niin pitkälle, että luonnollista synnytystä ei enää tapahtuisi.

“Ilman nykyaikaista lääketieteellistä interventiota tällaiset ongelmat johtivat usein kuolemaan ja evolutiivisesta näkökulmasta luonnonvalintaan.” Myös tämän väitteen esitti Mitteroecker, joka on Wienin yliopiston teoreettisen biologian osaston jäsen.

Kapean vyötärön ja isojen vauvojen evolutiiviset vaikutukset

Tutkimuksesta vastaavat tutkijat miettivät, miksi ihmisen vyötärö ei ole leventynyt vuosien mittaan. Ihmislapsen pää on suuri verrattuna muihin kädellisiin, ja näin ihmisen synnytys on esimerkiksi simpanssin synnytystä vaikeampi prosessi.

Tutkijat suunnittelivat matemaattisen mallin käyttäen Maailman terveysjärjestön ja tiettyjen tärkeiden tutkimusten keräämää tietoa vastasyntyneistä ja löysivät vastakkaisia evolutiivisia vahvuuksia. Toisaalta lapset syntyvät terveempinä ja isokokoisempina. Toisaalta taas, jos vauvat kasvavat liian suuriksi, he jäävät jumiin synnytyksen aikana. Aikoinaan tämä olisi johtanut sekä lapsen että äidin kuolemaan, eivätkä äidin geenit olisi periytyneet seuraavalle sukupolvelle.

“Tämän selektiivisen paineen yksi puoli on kadonnut keisarileikkausten myötä”, kertoo Mitteroecker. Kerätty tieto saa tutkijat olettamaan keisarileikkauksella olevan kaksi evolutiivista vaikutusta. Ensinnäkin, sellaisten naisten, joiden keho ei salli alatiesynnytystä, määrä on lisääntynyt. Samalla myös isompien ja terveempien vastasyntyneiden määrä on nousussa. Näillä lapsilla on paremmat mahdollisuudet selvitä ja kasvaa terveinä ja vahvoina.

“Äidin ilo alkaa, kun pieni elämä liikkuu sisällä, pieni sydämen syke kuullaan ensimmäisen kerran ja leikkisä potku muistuttaa häntä, että hän ei tule koskaan olemaan yksin.”

– Tuntematon

Keisarileikkausten määrä kasvaa

Keisarileikkauksen evolutiiviset vaikutukset naisen kehoon

Maailman terveysjärjestön keräämän tiedon mukaan asiantuntijat ympäri maailman ovat samaa mieltä siitä, että keisarileikkausten määrän ei tulisi nousta yli 10-15 prosenttiin kaikista synnytyksistä. Monissa maissa sektioiden määrä kuitenkin on jopa alatiesynnytysten määrää suurempi. Keisarileikkaukset lisääntyvät niin teollisuus- kuin kehitysmaissakin.

Maailman terveysjärjestön mukaan keisarileikkaus tulee suorittaa aina, kun sille on tarve, eikä sektioiden määrää voida vähentää vain, jotta pysytään tietyn prosenttihaarukan sisällä. Keisarileikkaus, jolle on lääketieteellinen tarve – esimerkiksi lantion ahtauden tai monisikiöisen raskauden vuoksi – on tehokas tapa alentaa kuolleisuutta.

Keisarileikkauksesta ei kuitenkaan ole etua äidille tai lapselle, jos toimenpide suoritetaan muusta kuin lääketieteellisestä näkökulmasta tarpeelliseksi koetusta syystä. Keisarileikkauksessa on samat riskit kuin missä tahansa kirurgisessa toimenpiteessä ja siihen liittyvässä nukutuksessa. Toimenpiteen vaikutukset voivat näkyä vuosien ajan, ja operaatiolla saattaa olla seurauksia niin äitiä, lasta kuin tulevia raskauksiakin koskien.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.