Lapsen terveelliset ateriat 1-2 vuoden iässä - Äitiyden Ihme
 

Lapsen terveelliset ateriat 1-2 vuoden iässä

Lapsen terveelliset ateriat 1-2 vuoden iässä
Saúl Sánchez Arias

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Saúl Sánchez Arias.

Viimeisin päivitys: 07 syyskuuta, 2023

Nyt annamme muutaman terveellisen reseptin, jotka sopivat erinomaisesti 12-24 -kuisten vauvojen aterioiden valmistukseen.

Kun vauva aloittaa uusien makujen ja ainesten löytämisen, kannattaa ottaa käyttöön terveelliset kotitekoiset annokset, joissa on hedelmiä ja kasviksia.

Jos sinulla ei ole paljon aikaa, saattaa olla houkuttelevaa kääntyä sellaisten ruokien puoleen, jotka eivät ole lapsille terveellisiä. Roskaruoka voi tuoda negatiivisia seurauksia lapsen terveydelle.

Epäterveelliset ruokailutottumukset lapsuudessa voivat jatkua aikuisuuteen, ja ne voivat johtaa pitkäaikaisiin sairauksiin.

Siksi on tärkeää ottaa mukaan vauvan ruokavalioon terveellisiä tuotteita, joista saadaan suuret hyödyt monellakin tapaa.

Terveellisen ruoan hyötyjä vauvoille ovat muun muassa seuraavat:

  • Se tarjoaa paljon energiaa.
  • Se auttaa pitämään painon terveellisellä tasolla.
  • Se mahdollistaa kehon kunnollisen toiminnan.
  • Se edistää hyvää mielialaa.

8 terveellistä reseptiä 12-24 kuukauden ikäisille vauvoille

Nyt esittelemme siis terveellisiä ja tasapainoisia ruokalajeja, joita voit huoletta tarjota vauvallesi.

Munakas ja sienet

Tarvittavat ainekset

  • Kananmunaa
  • Sieniä
  • Mehu yhdestä sitruunasta
  • 2 ruokalusikallista maitoa

Näin tämä annos valmistetaan

  • Ensimmäiseksi pese sienet kunnolla.
  • Sitten lisää muutama pisara sitruunamehua, kananmunat ja maito. Sekoita ainekset kunnolla.
  • Paista munakas tasaisesti pannulla.
  • Peitä pannu.
  • Höyrytä munakasta 15 minuutin ajan.
vauvan ruokavalio

“Nauhapasta” kasviksista

Ainekset

  • Kurkkua
  • Porkkanaa
  • Tuorejuustoa
  • Kirsikkatomaatteja
  • Suolaa ja pippuria
  • Paistettua hienonnettua lihaa (punaista tai valkoista)

Näin tämä annos valmistetaan

  • Ota ensin kuori pois kurkusta ja porkkanoista, ja raasta kasvikset nuudelien muotoon.
  • Leikkaa tomaatit pieniksi paloiksi.
  • Lisää mukaan hienonnettu liha ja tuorejuusto.
  • Kun annos on maustettu suolalla ja pippurilla, voit antaa sen vauvallesi.

Omena-, banaani- ja vaniljavanukas

Ainekset

  • Banaani
  • Kananmuna
  • Omena
  • 20 cl maitoa
  • 15 g vaniljasokeria

Näin tämä annos valmistetaan

  • Kuumenna uuni 180-asteiseksi.
  • Kuori ja paloittele omena ja banaani pieniksi kuutioiksi.
  • Vatkaa kananmuna, vanilja, sokeri ja maito kulhossa.
  • Lisää mukaan hedelmänpalaset.
  • Voitele vuoka kevyesti ja laita siihen seos.
  • Laita vuoka uuniin ja anna vanukkaan paistua noin 20 minuutin ajan.
  • Kun se on kullanruskea, ota pois uunista ja anna viiletä.

Porkkana-banaanisalaatti

Ainekset

  • Banaaneja
  • Porkkanoita
  • Tummaa sokeria
  • Appelsiinimehua
  • Luonnon- tai kreikkalaista jogurttia

Näin tämä annos valmistetaan

  • Huuhtele ja raasta porkkanat.
  • Kuori sitten banaani ja leikkaa se pieniksi paloiksi. Laita kulhoon porkkanan kanssa.
  • Laita jogurtti, appelsiinimehu ja sokeri pieneen kulhoon ja sekoita.
  • Kaada seos porkkanan ja banaanin päälle.
  • Kun olet saanut ainekset sekoittumaan, voit tarjoilla annoksen vauvallesi.

Porkkana-kananmunasose

Ainekset

  • Kananmunaa
  • Perunaa
  • Porkkanaa
  • Voita
  • 2 tl maitoa

Näin tämä annos valmistetaan

  • Kuumenna uuni 210-asteiseksi, ja pese perunat ja porkkanat.
  • Kuori ja raasta perunat ja porkkanat, ja lisää mukaan hiukan suolaa.
  • Sekoita maidon kanssa ja muhenna haarukalla.
  • Laita yksi annos uuniin soveltuvaan kulhoon.
  • Laita tilaa seoksen keskelle ja riko siihen kananmuna.
  • Lopuksi ripottele kulhoon voipalasia ja anna annoksen paistua kahdeksan minuutin ajan.

Keitetty artisokka

Ainekset

  • Artisokkaa
  • Perunoita
  • 20 g hilloa
  • Valkoista juustoa ja raastettua juustoa.

Näin tämä annos valmistetaan

  • Kuutioi perunat ja anna niiden paistua 15 minuutin ajan artisokan kanssa. Lisää hiukan suolaa.
  • Keittämisen jälkeen möyhennä peruna haarukalla.
  • Lisää valkoinen juusto ja kinkku (leikattuina pieniksi palasiksi).
  • Laita seoksen päälle artisokkaa.
  • Lopuksi ripottele raastettua juustoa artisokkien päälle ja anna paistua.
Healthy Recipes for Babies

Suklaa-banaanimousse

Ainekset

  • Banaania
  • Sokeria
  • Kananmunia
  • Tummaa suklaata (etsi suklaata, jossa on korkea kaakaopitoisuus)

Näin tämä annos valmistetaan

  • Kuori banaani ja viipaloi se.
  • Anna paistua kattilassa, kun olet lisännyt neljä teelusikallista vettä, hiukan sokeria sekä palasen tummaa suklaata.
  • Vatkaa kananmunan valkuainen ja sekoita se banaanisoseeseen. Laita jääkaappiin viilentymään.
  • Sitten herkku onkin valmis nautittavaksi.

Sose kalasta ja pinaatista

Ainekset

  • 30 g kalaa
  • 100 g perunaa
  • 50 g raakaa pinaattia
  • Voita

Näin tämä annos valmistetaan

  • Höyrytä kasviksia 20 minuutin ajan.
  • Lisää kala mukaan.
  • Lopuksi laita ainekset tehosekoittimeen ja anna sekoittua.

On tarjolla monia erinomaisia reseptejä vauvoille 12-24 kuukauden iässä, ja näitä kannattaa hyödyntää.

Tarvitset vain hiukan kokeilunhalua ja leikkimieltä, jotta voisit estää vauvasi ruokailun muuttumista hyvin yksitoikkoiseksi. Ryhdy testailemaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN). Recomendaciones de consumo para la población infantil por la presencia de nitratos  en hortalizas de hoja.
  • Agencia de Salud Pública de Cataluña. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (de 0 a 3 años). 2016.
  • Asociación Española de Pediatría. Mercurio en el pescado. Nuevas recomendaciones de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición.
  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Mennella J. A, Reiter A. R, et al. Vegetable and fruit acceptance during infancy: impact on ontogeny, genetics and early experiences. Advances in Nutrition. Enero 2016. 7 (1): 211S-219S.
  • U. S. Department of Agriculture and U. S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. 9a edición. Diciembre 2020.
  • World Health Organization (WHO). Infant nutrition.
  • Zhang YJ., Gan RY., Li S., Zhou Y., et al., Antioxidant phytochemicals for the prevention and treatment ofe chronic diseases. Molecules, 2015. 20 (12): 21138-56.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.