Itsenäinen kotitehtävien tekeminen 6 neuvon avulla - Äitiyden Ihme
 

Itsenäinen kotitehtävien tekeminen 6 neuvon avulla

Jos haluat lapsesi tekevän läksynsä itse, seuraavat vinkit ovat todennäköisesti suureksi avuksi.
Itsenäinen kotitehtävien tekeminen 6 neuvon avulla
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2019

Yksi tärkeä askel kohti itsenäistymistä on se, kun lapsi oppii tekemään läksynsä ilman vanhempiensa apua. Tämä on lapselle suuri vastuu ja samalla mahdollisuus oppia hallitsemaan omaa ajankäyttöä. Vanhemmat tietysti toivoisivat, että käytettävissä olisi taikakonsteja lapsen motivoimiseksi läksyjen tekemisessä. Ikävä kyllä ainoastaan vaivan näkeminen toimii, mutta itsenäinen kotitehtävien tekeminen on taito, jonka lapsi voi oppia muutamien keinojen avulla.

Itsenäinen kotitehtävien tekeminen 6 neuvon avulla

Seuraavat asiat auttavat lasta saamaan koulutehtävät valmiiksi ilman, että vanhemmat ovat koko ajan hänen tukenaan.

1. Ole saatavilla, kun lapsi tarvitsee apuasi

Ensimmäisenä haluamme muistuttaa, että on tärkeää osoittaa lapselle halukkuutta auttaa häntä aina tarpeen vaatiessa. Näin annat lapselle itsevarmuutta alkuun pääsemiseksi ja muutaman tehtävän kanssa etenemiseksi.

Tarjoa aina apuasi ja tukeasi rauhallisesti ja iloisesti. Muista kommentoida myönteisesti, jotta lapsi ei yhdistä tehtäviä negatiivisiin asioihin. Itsenäisyyden kehittyminen riippuu hyvin paljon lapsen iästä – auta lasta aina hänelle ja hänen ikäänsä sopivalla tavalla. Älä anna vastauksia, vaan auta lasta vastaamaan kysymyksiin itse ja sillä tiedolla, jonka hän on jo oppinut.

2. Pysy myönteisenä

On tunnettu fakta, että lapsi oppii vanhemmiltaan valtavasti. Jos vanhemmat ovat myönteisiä ja innokkaita uutta tietoa kohtaan, he rohkaisevat myös lasta olemaan sinnikäs vaikeuksien edessä. On myös tärkeää motivoida lasta suoriutumaan paremmin ja onnitella häntä tehdystä työstä.

Itsenäinen kotitehtävien tekeminen 6 neuvon avulla

Vaikeissa tilanteissa on parasta olla näyttämättä lapselle omaa turhautumista tai lannistumista, sillä tämä voi saada hänen motivaationsa laskemaan.

“Koulutuksen tavoitteena on valmistaa nuoret ihmiset kouluttamaan itseään tulevaisuutta varten.”

Robert M. Hutchins

3. Ole paras motivaation lisääjä

Lapsen asenne koulutyötä kohtaan on yleensä myönteisempi, jos vanhemmat osallistuvat hänen oppimiseensa. Tämän lisäksi, mitä kykenevämmiksi vanhemmat itsensä tuntevat lapsen oppimisen tukemisessa, sitä myönteisempää ja sopivampaa heidän osallistumisensa on.

Antamalla lapselle oppimisen ilon, vanhempi auttaa häntä parantamaan motivaatiota ja kehittämään itsevarmuutta. Ja tämä hyödyttää sekä lasta että vanhempia.

4. Älä painosta lasta

Jos haluat opettaa lasta tekemään kotitehtävät itsenäisesti, sinun täytyy ymmärtää, että pieni lapsi ei osaa toimia paineen alla tai ollessaan ahdistunut. Siksi on tärkeää olla painostamatta lasta.

Lasta ei tule lannistaa sen tyyppisillä lausahduksilla kuin “Et ole vielä valmis” tai “Sinun täytyy tehdä tämä nyt, sen täytyy olla huomenna valmis”. Muista, että tällainen käytös voi olla haitaksi ja sanat voivat saada lapsen ajatukset jumiin.

Opeta lapselle läksyjen tekemisen tärkeys ja se, että ne tulee tehdä hyvin ja tarkkaan, eikä nopeasti ja huonosti. Äitinä tai isänä sinun tulee auttaa lasta kohtaamaan rauhallisesti seuraukset siitä, että asioita ei tehdä hyvin tai ajoissa.

5. Varaa paikka läksyjen tekoon ja opiskeluun

On hyvä varata kodista tietty tila opiskelulle, jotta turhilta häiriötekijöiltä vältytään. Opiskelua varten tarvitaan tarpeeksi iso työpöytä, johon mahtuvat kaikki tarvittavat välineet.

Voit rohkaista lasta käyttämään pientä kirjasta tai vihkoa, johon hän merkitsee läksyjensä tiedot. Näin on aina selvää, milloin tehtävät tulee palauttaa opettajalle.

Itsenäinen kotiläksyjen tekeminen 6 neuvon avulla

6. Opeta lapselle järjestelmällisyyttä

Jos haluat lapsen olevan järjestelmällinen, varaa riittävästi aikaa siihen, että autat häntä oppimaan tämän taidon. Tehtäväsi on opettaa lapselle hyvä menetelmä sekä tarjota neuvoja ja korjausehdotuksia tarvittaessa.

Jos uskot lapsen tarvitsevan apua ajanhallinnassa, näytä hänelle, kuinka asiat tehdään. Auta häntä oppimaan, mitä priorisointi tehtävien tärkeyden ja palautuspäivämäärän perusteella tarkoittaa.

Lyhyesti sanotttuna lasta ei voida pakottaa kotiläksyjen tekemiseen – eikä mihinkään muuhunkaan. Sen sijaan on keskityttävä rajojen asettamiseen, yksilöllisten valintojen kunnioittamiseen ja lapsen motivaation lisäämiseen.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.