7 satua, jotka opettavat lapselle arvoja - Äitiyden Ihme
 

7 satua, jotka opettavat lapselle arvoja

Arvojen opettaminen lapselle alkaa jo kotona, ja tähän vanhemmilla on käytössään monia välineitä. Sadut ovat tähän erinomainen keino. Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän satua, jotka opettavat lapselle arvoja unohtumattomalla tavalla.
7 satua, jotka opettavat lapselle arvoja
María Alejandra Castro Arbeláez

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi María Alejandra Castro Arbeláez.

Viimeisin päivitys: 30 joulukuuta, 2018

Tarinat ja sadut ovat loistava keino saada lapsi kiinnostumaan lukemisesta. Tarinoiden lukeminen yhdessä vanhemman kanssa opettaa lapselle arvoja ja kehittää luovuutta, kielitaitoa sekä luetun ymmärtämistä. Kaikki nämä taidot ovat tärkeitä lapsen tulevaisuutta ajatellen.

Moraalia opettavat tarinat ovat keino vahvistaa lapsen arvomaailmaa ja rakentaa tämän persoonallisuutta.

Miksi satuja tulisi käyttää lapsen kasvattamisessa?

Sadut ovat lyhyitä tarinoita, joiden pääosissa on usein eläimiä tai elottomia olentoja, joilla on inhimillisiä piirteitä. Sadut ovat hauskoja ja tempaavat mukaansa, mutta opettavat myös tärkeitä asioita elämästä hahmojensa asenteiden ja toimintojen kautta.

Tämän takia satujen lukeminen on ihanteellinen tapa, sillä ne opettavat lapselle arvoja ja hyvää käytöstäKun opetus esitetään tarinan muodossa, se vie lapsen huomion ja auttaa häntä omaksumaan ja säilyttämään oppimansa.

Sadut opettavat lapselle arvoja hauskalla ja vangitsevalla tavalla

7 hauskaa satua, jotka opettavat lapselle arvoja

Tarinankerronta on vanhin tapa jakaa eteenpäin tietoa sukupolvelta toiselle. Tänäpäivänä meillä on runsaasti  erilaisia satuja käytettävissämme opettamaan ja viihdyttämään lapsiamme. 

Seuraavaksi esittelemme 7 aikamme olennaisinta opettavaista satua.

Kun hiiret pitivät kokouksen

Tämä hauska satu kertoo siitä, kuinka hiiret kokoontuivat vapauttaakseen itsensä heidän vihollisensa eli kissan, vallasta. Heillä kaikilla on ajatuksensa siitä, miten se onnistuisi, mutta kukaan hiiristä ei ole valmis toimimaan. Tämä tarina opettaa lapselle, kuinka helppoa on luvata jotakin, mutta lupauksen pitäminen ei olekaan niin helppoa.

Heinäsirkka ja muurahainen

Kertomalla lapselle tämän lyhyen sadun, autat vahvistamaan arvoa kovasta työstä ja vaivannäöstä. Tämä tarina kertoo pienestä muurahaisesta, joka tekee kovasti töitä rakentaakseen kotinsa kesän aikana. Samaan aikaan heinäsirkka sirkuttelee auringonpaisteessa, mutta tulee myöhemmin katumaan sitä, kun talvi saapuu. Tämän sadun avulla lapsi oppii sen, miten aikaa tulisi käyttää tehokkaasti. 

Työkalut

Tämä tarina on ihanteellinen lapselle, joka on juuri aloittamassa koulunkäyntiä. Sadun päähenkilöinä on joukko työkaluja, joista jokainen työkalu näkee heikkouksia toisissa työkaluissa. Kun työkalut toimivat yhteistyössä ja saavat aikaiseksi kauniin huonekalun, heidän mielensä muuttuu. Tämä satu osoittaa lapselle, että jokainen luokkakaveri on yhtä tärkeä, ja että jokainen meistä on tärkeä osa kokonaisuutta omalla tavallaan.

Poika ja susi

Tämän sadun kertominen on loistava tapa opettaa lapselle, että valehteleminen ei kannata. Tämä tarina kertoo paimenpojasta, joka tykkää pelotella ihmisiä varoittamalla heitä hurjasta sudesta, jota ei todellisuudessa ole. Kerta toisensa jälkeen kyläläiset tulevat auttamaan poikaa “hädästä”, kun tämä huutaa apua.

Eräänä päivänä susi saapuukin oikeasti, mutta tällä kertaa kukaan ei tulekaan auttamaan paimenpoikaa tämän huutaessa apua. Kyläläiset luulevat pojan jälleen vain huijaavan heitä. Tämä tarina opettaa lapselle, että valehtelemisella voi olla tuhoisia vaikutuksia.

Leijona, peura ja jänis

Tämä on tarina leijonasta, jonka tulee tehdä vaikea päätös: sen tulee metsästää joko pieni jänis tai suuri peura. Valinnan, jonka hän tekee, ei kuitenkaan ole paras mahdollinen.

Tämän sadun avulla voit opettaa lapselle arvoja siitä, että tulisi olla tyytyväinen siihen, mitä jo on. Tarina kertoo myös siitä, miten viisaita päätöksiä tehdään miettimällä myös mahdolliset riskit.

Tarina kahdesta sammakosta opettaa lapselle miettimään tarkoin, ennen kuin tekee jotain

Kaksi sammakkoa

Tämä on tarina kahdesta pienestä sammakosta. Eräänä kesänä heidän kotijärvensä kuivuu, ja sammakoiden tulee etsiä vettä jostain muualta. Sammakot saapuvat syvän kaivon luokse, ja toinen sammakoista haluaa hypätä kaivoon samantien, kun taas toinen sammakko pysähtyy miettimään. Sillä jos tämä kaivo kuivuu, heillä ei ole sieltä ulospääsyä.

Tämä satu opettaa lasta “miettimään ennen hyppäämistä” eli pohtimaan sitä, mitä ovat tekemässä.

Kilpikonna ja jänis

Tämä vanha satu on opettanut lapsia jo sukupolvien ajan, että toisten pilkkaaminen ei ole oikein. Tarina myös osoittaa, että omista kyvyistään ylpeileminen voi johtaa suuriin virheisiin. 

Satu kertoo kilpikonnasta, joka haastaa turhamaisen jäniksen kilpailuun. Jänis uskoo voittavansa hitaan kilpikonnan helposti, mutta saa opetuksen, että kukaan ei ole parempi toistaan.

Opettavaiset sadut ovat loistava tapa saada lapsi miettimään omaa käytöstään. Tarinat auttavat kokemaan erilaisia tunteita, kun laitamme itsemme tarinoiden päähenkilöiden sijaan.

Sisällytä tämän artikkelin esittelemät tarinat iltasaturutiineihin. Sen lisäksi, että sadut opettavat lapselle arvoja, on tällä opetusvälineellä myös muita tärkeitä etuja tarjottavanaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.