12 rahansäästövinkkiä vanhemmille - Äitiyden Ihme
 

12 rahansäästövinkkiä vanhemmille

Rahan säästäminen voi olla vaikeaa, kun perheeseen saapuu uusi vauva. Tämän vuoksi rahaa on tärkeä laittaa säästöön etukäteen. Tässä artikkelissa annamme neuvoja, joiden avulla voit säästää rahaa tuoreena vanhempana.
12 rahansäästövinkkiä vanhemmille
Marisol Rendón Manrique

Kirjoittanut ja tarkastanut varhaiskasvatuksen kandidaatti Marisol Rendón Manrique.

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vauvan saapuminen perheeseen tarkoittaa monia muutoksia niin nukkumistottumuksiin, ruokailutapoihin kuin kodin siisteyteenkin. Vauvan syntymällä on myös suuri vaikutus perheen budjettiin. Tämä mielessä olemme koonneet tähän artikkeliin 12 rahansäästövinkkiä tuoreille vanhemmille.

Jotta rahat riittävät paremmin ja vauvan vaikutukset perheen talouteen ovat mahdollisimman vähäiset, vanhempien tulee olla sekä luovia että järjestelmällisiä. Perheellä olisi hyvä olla rahaa säästössä odottamattomia kustannuksia varten, jotka ovat hyvin tavallisia lapsiperheissä. 

12 hyödyllistä rahansäästövinkkiä vanhemmille

1. Vauvan imettäminen

Imetys ei ole hyödyllistä ainoastaan siksi, että se tarjoaa vauvalle kaikki hänen tarvitsemansa ravintoaineet, vaan sen avulla säästetään rahat, jotka muuten kuluisivat äidinmaidonkorvikkeeseen.

Säästäminen on hieno asia. Eteenkin silloin, kun vanhemmat ovat säästäneet sinua varten.

– Winston Churchill

2. Lastenhoidossa säästäminen

Yksi suurimmista lapsen kasvattamiseen liittyvistä menoista on lapsen hoidosta maksaminen, tapahtuipa se sitten lapsenvahdin, perhepäivähoidon tai päiväkodin muodossa. Yksi tapa säästää lapsen hoidossa on toisen vanhemman työskentely etänä kotoa käsin.

Jos toinen vanhemmista pystyy työskentelemään kotona, lapsen tarpeet voidaan täyttää ilman toisen vanhemman työtuloista luopumista. Tämä ei ainoastaan hyödytä budjettia, vaan vanhempi näkee samalla lapsen kasvavan ja kehittyvän. 

12 rahansäästövinkkiä - toinen vanhemmista voisi tehdä etätöitä, jos mahdollista.

3. Ainoastaan oleellisen hankkiminen

Vaikka olisikin houkuttelevaa ostaa heti kaikki tavarat, joita lapsi mahdollisesti tarvitsee, on järkevää odottaa hetken aikaa. Kun lapsi on syntynyt, vanhemmat tietävät paremmin, millaisia ruokalappuja, tutteja tai vaippoja lapsi tarvitsee.

4. Lastenvaunujen hankinta

Säästäväisen vanhemman kannattaa valita lapsen kasvuun mukautuvat lastenvaunut. Tällä tavoin hintavasta hankinnasta hyödytään pidemmän aikaa. 

On myös olemassa lastenvaunuja, jotka muuttuvat pediksi tai istuimeksi. Vaikka ne saattavatkin olla kalliita, pitkällä aikavälillä nämä monikäyttöiset tuotteet auttavat säästämään rahaa.

5. Shoppailu

Ennen tietyn tarvikkeen hankkimista, tarkista kaikkien merkkien ja kauppojen hinnat. Tarkistamalla myös verkkokauppojen lastentarvikkeiden tarjonta on mahdollista säästää rahaa.

Säästäminen tarkoittaa myös oikeaa aikaa rahan kuluttamiselle.

6. Kotona kokkaaminen

Kun lapsi alkaa syödä kiinteää ruokaa, kannattaa välttää ostamasta valmiita vauvanruokia ja valmistaa ruoka itse keittämällä kasvikset vedessä ja valmistamalla niistä tehosekoitinta käyttäen herkullisia soseita. Tämä vie hieman aikaa, mutta on vaivan arvoista.

7. Luovuuden käyttäminen kodin järjestämisessä ja sisustamisessa

Tee-se-itse-projekteihin kannattaa panostaa. Internetistä on löydettävissä satoja erilaisia ideoita lapsen huoneen sisustamiseen, lelujen valmistamiseen ja aterioiden kokkaamiseen. 

Lapsi kannattaa ottaa mukaan askareisiin, sillä se on hauska tapa viettää aikaa yhdessä. Muutaman edullisen ja yksinkertaisen materiaalin avulla voidaan saada aikaan oikea mestariteos.

Ota lapsesi mukaan te-se-itse-projekteihin, hän nauttii siitä varmasti

8. Ostosten tarkkaan miettiminen

Vaikka tämä neuvo saattaa vaikuttaa ilmeiseltä, tätä rahansäästövinkkiä on vaikein noudattaa uuden vauvan saapuessa elämään. 

Kun vanhempi tuntee kiusausta ostaa lapselleen jokainen vastaan tuleva suloinen vauvanvaate tai lelu, on aika pysähtyä miettimään, mitä perhe ja lapsi todella tarvitsevat.

Joskus tuoreen vanhemmuuden myötä heräävät tunteet sumentavat ajatuksiamme. Lapsi kasvaa niin nopeasti, ettei hän välttämättä edes ehdi käyttää kaikkia hänelle hankittuja vaatteita.

Ostoksilla ollessa on siis tärkeä käyttää itsehillintää ja välttää turhaa tuhlausta.

9. Säännölliset terveystarkastukset

Säännöllisten terveystarkastusten avulla ihminen pysyy hyvässä kunnossa ja välttyy suurilta terveydenhuollon laskuilta.

Perheen terveydestä huolehtiminen vähentää riskiä sairastua tauteihin, jotka tuovat mukanaan odottamattomia kustannuksia.

10. Uudelleen käyttäminen ja kierrättäminen

Jos pariskunta suunnittelee hankkivansa myöhemmin lisää lapsia, yksi hyvä tapa säästää, on säilyttää vauvan tarvikkeet ja vaatteet tulevaisuuden käyttöä varten. Pitämällä hyvää huolta esikoisen tavaroista, perheellä on kaikki tarvittava valmiina tulevaa sisarusta varten.

11. Laatuun sijoittaminen

Kun vanhempi päättää sijoittaa rahaa omiin ja perheensä tarvikkeisiin, kannattaa pitää huolta siitä, että tuotteet on tehty kestämään. Halvat ja heikkolaatuiset tavarat ovat huono paikka säästää.

Yksi tapa säästää on hankkia tavaroita ja vaatteita, jotka sopivat tulevaisuudessa sekä pikkuveljelle että -siskolle.

12. Etuseteleiden hyödyntäminen

Monet aikakauslehdet, sanomalehdet ja verkkosivustot tarjoavat etuseteleitä arkipäivän hankintoihin. Perheen kannattaa hyödyntää etuja ja tarjouksia saadakseen parhaat hinnat tavaroista, joita lapsi tarvitsee.

Taloudesta hyvää huolta pitämällä ja saamalla rahat riittämään paremmin, vanhemmat näyttävät lapselle hyvää esimerkkiä. Vanhempien on hyvä pyrkiä tekemään taloudenhallinnasta koko perheen hyvä tapa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.